582 bin öğretmene diploma incelemesi

MEB, KPSS'nin başladığı 1999'dan bugüne kadar ataması yapılan 582 bin öğretmenin diplomalarını tek tek inceleyecek

  • 882

 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın "60'a yakın sahte diplomalı öğretmen tespit ettik" açıklamasından sonra ortaya çıkan skandalla ilgili soruşturma derinleştirildi. Devlet okullarında görev yapan 830 bine yakın öğretmenin yüzde 70'i mercek altına alındı.

Devlet memuriyeti sınavlarının uygulanmaya başladığı 1999'dan bu yana ataması yapılan 582 bine yakın öğretmenin diplomaları tek tek incelenecek. Bu sayıya şubatta ilk kez atanacak 30 bin öğretmen adayı da dâhil. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemenin en az 4 ay süreceği belirtiliyor. Özel okullarda görev yapan öğretmenler ise şimdilik incelenmeye alınmadı. Paralel Yapı ve PKK ile ilişkili olduğu düşünülen bir çetenin sahte diploma işini organize ettiği ifade edilmiş, bazı öğretmen adaylarının kredi çekerek 30-40 bin TL'ye sahte diploma aldıkları tespit edilmişti. 

AÇIKTAN YARARLANDILAR 

Sahte diploma çetesinin, ilk kez Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) adıyla ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) yürürlüğe girdiği 1999'dan itibaren faaliyete geçtiği düşünülüyor. Çete, YÖK'ün "Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemindeki" bir açığı yakalayarak sahte diploma yaptı. Söz konusu sistemde sorgulanan öğretmenin sadece üniversite mezunu olup olmadığı belirleniyor, ancak alan bilgisi yer almıyordu. Çete bu durumdan yararlanarak bölüm değişiklikleri yaptı. Hangi alanda daha çok öğretmene ihtiyaç varsa diplomalar bu şekilde değiştirildi. Örneğin Fizik öğretmeninin diploması ataması görece daha kolay olan zihinsel engelliler öğretmenliği ya da okul öncesi ve psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun olmuş gibi hazırlandı. 

ÖZEL OKULLAR SORUŞTURMA DIŞI

MEB, bundan sonra yeni alınacak tüm öğretmenler için ilgili üniversitelerden tek tek adayların branşlarının da tespitini yapacak. Öte yandan Türkiye'de şu anda 829 bin 77'si devlet, 90 bin 316'sı özel okulda olmak üzere 919 bin 393 öğretmen görev yapıyor. Özel okullarda görevli 247 bin 480 öğretmen şimdilik sahte diploma soruşturmasının dışında tutuldu. 

Bakmadan Geçme