AB Konseyi Başkanı Tusk: Schengen 2 ay içerisinde çökebilir!

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, 2 ay içerisinde sığınmacı krizine çözüm bulunamadığı takdirde, Schengen Bölgesi'nde pasaportsuz dolaşmanın tarih olacağını açıkladı

  • 827

 

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Parlamentosu’nun bugün düzenlenen genel kurul toplantısında aralık ayında yapılan AB zirvesi ile ilgili olarak Avrupalı parlamenterleri bilgilendirdi.

AB’nin sığınmacı krizini kontrol altına alabilmek için fazla zamanı kalmadığını ifade eden Tusk, "Bu konuyu kontrol altına almak için iki aydan fazla zamanımız yok. Noel dönemi rakamları hiç cesaret verici değil, AB ülkelerine her gün yaklaşık 2 bin sığınmacı ayak basıyor. Mart ayında düzenlenecek AB zirvesi bizim stratejimizin işleyip işlemediğini görmek için son fırsat olabilir. Eğer stratejimiz işlemezse, Schengen Anlaşması'nın çökmesi gibi ciddi sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bizim sunduğumuz stratejinin alternatifleri hiç hoş olmayabilir, bu yüzden üye ülkelere verdikleri sözleri tutmaları çağrısı yapıyorum" diye konuştu.

"Sığınmacı krizi ile ilgili olarak siyasi açıdan ortaya konan başarıya rağmen sığınmacıların kimlik tespiti ve güvenlik taramaları ve sığınmacıların üye ülkelere dağıtılması konusundaki ilerlemenin yeterli olmadığını" savunan Tusk, "Türkiye ile hazırlanan eylem planının da umut verici olmasına rağmen hala meyvelerini vermeye başlamadığını" ifade etti.

Bakmadan Geçme