AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (1)

AK Parti 7 Haziran'da 'tek başına iktidar'ı niye kaybetti? Soruyu şöyle de sormak mümkün: AK Parti nasıl kazanır?

  • 2109

AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (1)

SİYASİ TABLONUN ANALİZİ

(http://www.haberplatosu.com – Özel)  (Tahir ERDEM)

 

AK Parti 7 Haziran’da “tek başına iktidar”ı niye kaybetti? Soruyu şöyle de sormak mümkün: AK Parti nasıl kazanır? Bu soruların cevabını, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi sonuçları üzerinden analizler yaparak irdeleyeceğiz.

Birinci Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan Versay Barış Antlaşması, “Barışa son veren barış” olarak tarihe geçmiştir. 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi de sonuçları itibarıyla “Seçime sebep olan seçim” niteliğindedir.  Ortaya çıkardığı parlamento denklemi itibarıyla 1 Kasım’da Türkiye tekrar seçime gitmek durumunda kalmıştır.

AK Parti, 2011 seçimlerine göre hangi saiklerden dolayı oyunu düşürdü? Lord Acton'un dediği gibi “İktidar mutlak yıpratır, mutlak iktidar mutlak yıpratır”. Özellikle 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası AK Parti’nin yönetim anlayışı, halkın belli kesimi tarafından tedirginlikle karşılanmıştır.

ETNİK HAREKETLERİN “MİLLETLEŞME” KADEMESİNE GELMESİ TEHLİKESİ

Seçim sonuçlarına baktığımızda etnik hareketlerin, siyasal bilinçlenme aşamasının doruğuna çıkıp “milletleşme” ya da “siyasi manada olgun aktör olma” kademesine geldiğini söyleyebiliriz. 2015 seçimlerinde oluşan tablo, birçok sonuç doğurmuş olmasının yanı sıra özelikle Erdoğan'ın "tek adam" ya da “tek karar verici” olma beklentisine “dur” denildiğini göstermektedir.

ERDOĞAN FAKTÖRÜ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, parti teşkilatı, parti kurmayları, parti organları, kendi kurduğu kabine, kendi atadığı Başbakan da dahil olmak üzere, hepsinin üzerinde mutlak belirleyici olma saikiyle hareket etmesi, 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi’ndeki tabloda belirleyici olmuştur.

Her şart ve zeminde partiye verilen oyların “lider”e verilmiş oylar olduğu düşüncesiyle hareket edilmesi, sürekli “gerilim ve mağduriyet siyaseti” yapılarak bu günlere gelinmesi, 7 Haziran tablosunun kayda değer nedenlerindendir. Karşı tarafa daima “yok edilmesi gereken bir vatan düşmanı” figürü konulması ve bu figür üzerinden siyaset yapılması da artık “kayıtsız şartsız AK Parti” diyen seçmeni de “yormuştur.”

Rakip kesimler, ötekileştirilmişken yakın çevresine kamunun tüm imkanlarının sunulması, “Erdemliler Hareketi” olarak yola çıkan ve partinin ana omurgasını teşkil eden kurmayları ve aynı geleneği temsil eden geniş halk kitlelerini de derinden yaralamıştır. Egemen Bağış'ı "Bakara makara" olayında savunulması, 17-25 Aralık operasyonlarında “yolsuzluk” ile suçlanan bakanların görevden alınmasına rağmen “koruyup kollama” refleksinin ortaya konulması, mütedeyyin kitleleri derinden etkilemiş ve “lider”e duyulan kayıtsız şartsız destekte “hasar”a yol açmıştır.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak meydanlara çıkması AK Parti tabanının belli bir kesiminin bile doğru bulmadığı bir yaklaşımdır. Bu durum seçim sürecinin adil ve hakkaniyet ölçüleri içerisinde yürütülmediği endişelerine yol açmıştır.

YOLA ÇIKILANLARI YOLDA BULDUKLARI İLE DEĞİŞTİRME HASTALIĞI

Özellikle 2007’den sonra birçok hal ve zamanda “Yola çıktıklarını yolda buldukları ile değiştirme” hastalığı ise “Erdemliler Hareketi”ne gönül vermiş geniş halk kitleleri, bürokrasi ve parti kurmayları arasında hayal kırıklığına yol açmıştır.

AK Parti’nin kuruluş felsefesine ve tabanına düşman isimlerin –Sevilay Yükselir örneğinde olduğu gibi- yıllarca baş tacı edilmesi, “akil insan” sınıfına sokulması ve sonrasında bu kişilerden en kritik anlarda “darbe” yenilmesi, oy ve güven kaybında ciddi etkiye sahiptir.

(Devam edecek)

 

AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (1)

AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (2)

AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (3)

AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (4)

Bakmadan Geçme