AK Parti'den başkanlık için 3 alternatif

AK Parti'de yeni anayasa hazırlıkları hız kazandı. Öncelikli tercih başkanlık sistemi. Ancak yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı modeli üzerinde de alternatif çalışmalar başladı.

  • 936

AK Parti'nin yeni anayasa için oluşturduğu komisyon geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında bir toplantı yaptı. Toplantıda yeni anayasa ile ilgili genel ilkeler üzerinde duruldu. Özellikle değiştirilmesi teklif bile edilemeyen ilk üç maddenin AK Parti önerisinde de korunup korunmayacağı tartışıldı. Üç maddenin korunması ancak bunların değiştirilmesini önleyen hükme teklifte yer verilmemesi konusunda genel bir görüş ortaya çıktı. Ancak muhalefet partilerinin tavrına göre orta yol arayışı da masada tutulacak.

'TEZİMİZ BAŞKANLIK SİSTEMİ'

Toplantıda teklifin verilmesi ve sonraki süreçte başkanlık sistemi ile ilgili nasıl tavır takınılacağı da ele alındı. Başbakan Davutoğlu, yeni anayasada başkanlık sisteminin yer alacağını belirterek, hiçbir aşamada bundan vazgeçilmemesi gerektiği vurgusu yaptı. Davutoğlu, "Bizim tezimiz yüzde yüz başkanlık sistemi olmalı. Tartışmaları bu başlık altında yürütmeliyiz" dedi. Toplantıda bulunan bazı isimler ise "Yeni anayasa teklifinde mutlaka başkanlık olmalı ve biz bunu savunmalıyız. Ancak Anayasa Komisyonu görüşmeleri sırasında muhalefetin bu modeli desteklemeyeceği ortaya çıkarsa alternatiflerimizi de ileri sürebilmeliyiz. Muhalefet partilerinden destek almak için yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı modellerini de tartışabilmeliyiz" dediği öğrenildi.

330 İÇİN DESTEK ARANACAK
Davutoğlu, yeni anayasayı referanduma taşıyacak 330 oyun bulunabilmesi için diğer partilerden gelecek destek konusunda yorum yapılmamasını, bunun muhalefet cephesinde tepkiye yol açabileceğini söyledi. Toplantıda, yeni anayasa teklifine başkanlık sisteminin nasıl yazılacağı da konuşuldu. AK Parti'nin daha önce Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu metinde revizyonlar yapılacak. Başkanın kararname yayımlama ve üst düzey atama yetkilerine belli sınırlar getirilmesi gündemde.

Bakmadan Geçme