Anestezi 'korkutucu' olmaktan çıktı

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özköse 'Yeni teknolojik gelişmelerle anestezi artık öcü olmaktan, korkulacak bir şey olmaktan çıktı' dedi.

  • 1298

Gazi Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Zerrin Özköse, daha kontrollü anesteziyle karaciğeri koruduklarını ve hastayı daha çabuk uyandırabildiklerini belirterek, 'Yeni teknolojik gelişmelerle anestezi artık öcü olmaktan, korkulacak bir şey olmaktan çıktı' dedi.

Özköse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anestezinin eski yöntemlerle yapıldığında ciddi riskler taşıdığını ancak yeni yöntem ve ilaçların kullanılmasıyla bu risklerin tamamen ortadan kalktığını ifade etti.

Özköse, 'Şimdi biz hastanın tüm hayati parametrelerini bloke ediyoruz. Ameliyatın ciddiyetine göre hastayı anbean izleyebiliyoruz. Olabilecek her türlü olumsuzluğu önceden tespit edip gerekli önlemleri alıyoruz' dedi. 

'Hastalar hala eski yöntemlerin kullanıldığını sanıyorlar'

Kullanılan ilaçların çok geliştiğini belirten Özköse, buna karşın vatandaşların hala anestezinin eski yöntemler kullanılarak yapıldığı kaygısı taşıdığını kaydetti.Eskiden hastaların, ‘boğazıma çok kötü bir koku kaçtı, ondan sonrasını hatırlamıyorum' gibi şeyler belirttiğine işaret eden Özköse, 'Yine genel anestezi yapıyoruz ama gaz vermiyoruz, damardan uyguluyoruz. Daha kontrollü anestezi uygulayarak karaciğeri koruyoruz ve hastayı daha çabuk uyandırabiliyoruz. Yeni teknoloji ve yeni gelişmelerle anestezi artık öcü olmaktan, korkulacak bir şey olmaktan çıktı' dedi.

Sezaryen ameliyatları

Özköse, genel anestezi yapılacak sezaryen ameliyatlarında kullanılan ilaçların plasentadan eşe, oradan da bebeğe geçmesi gibi bir durumun da söz konusu olmadığına dikkati çekti.

Ameliyatlarda bebeğe etki etmeyecek ilaçlar kullandıklarına değinen Özköse, 'genel anesteziyle yapılan ameliyat sonucu doğan bebeklerde bazı hastalıklar ortaya çıkar' diye bir şeyin söz konusu olmadığını anlattı.

Özköse, 'Bu yanlış bir algı. Sadece kullandığımız anestezik ilaçların dozunu düşük tutuyoruz ve cerrahımız alınabilecek en kısa sürede bebeği anne karnından almaya çalışıyor. Ancak biz sezaryen ameliyatlarında daha çok epidüral anesteziyi tercih ediyoruz. Çünkü anne bebeğine daha çabuk kavuşsun istiyoruz' ifadesini kullandı.

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme