Bir saniyede kansız anjiyo

Erzurum Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi, kalp ve göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran hastaların anjiyolarını 1 saniyeden az bir zaman içinde çekecek yeni cihazlarla donatıldı.

  • 830

Erzurum Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Acil Radyoloji Servisi'nde kurulan yeni sistem görüntüleme cihazlarıyla, anjiyo süresi 1 saniyenin altına indirildi.

Yakutiye Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mecit Kantarcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni donanım sayesinde kalp ve göğüs ağrısı çeken hastaların 1 saniyeden az bir süre içinde anjiyo görüntülerini alarak tedavi sürecini başlatabildiklerini anlattı. Söz konusu cihazların ilk defa kullanıldığını belirten Kantarcı, 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini belirtti.

Kantarcı, '640 kesitli ve 16 santim detektörü olan bir cihazla, 1 saniyeden daha az süren çekim hızı ile özellikle göğüs ağrısı olan hastaların kalp damarlarını görüntüleyebiliyoruz. Eğer hastanın damarlarında bir tıkanıklık varsa, bunu anında görüntülerde belirleyip hastayı tedavi ünitesine alabiliyoruz' dedi.

Damarlardaki bir yırtılma ya da akciğerlere giden bir pıhtının da göğüs ağrısı yapabildiğini kaydeden Kantarcı, kullandıkları yeni cihazlarla, 'Üçlü Dışlama' ismini verdikleri bir yöntemle göğüs ağrısının kesin nedenini ortaya koyabildiklerini belirtti.

'Felç geçiren hastalar içinde çok önemli'

Kantarcı, ünitedeki yeni teknoloji sayesinde felç geçiren hastaların da teşhis ve tedavilerine hemen başlayabildiklerini ifade etti. Kantarcı, 'Felç geçiren hastalara CT perfüzyon yaparak beyinde kurtarılabilir alanları Multi detektör CT ile tespit edip, hastayı hızlı bir şeklide girişimsel radyoloji ünitesine alarak beyindeki damarların açma işlemlerini yapabiliyoruz' dedi.

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme