BMW X6, Mercedes GLE Coupe

SUV'lar arasında bir garip tasarım akımı aldı başını gitti. Bunların öncülerinden biri BMW X6'ydı. BMW'nin bu konuda yalnız kalacağını zannedenler, Mercedes'in GLE Coupe hamlesiyle şaşırabilir. Biz de bu iki kambur balinayı yanyana getirdik.

  • 2994

GLE Coupe'yi X6'yla tanıştırıyoruz. Her ikisinin de profilinde coupe çizgileri kullanılmış. Arkaya doğru alçalan tavan çizgisi, eğimli A ve C sütunları, bagaj kapağıyla bütün olan arka cam ortak yönleri. X6'nın karoseri GLE Coupe'ye göre çok daha kaslı. GLE Coupe, AMG karoser donanımına sahip olsa da X6 çok daha sportif görünüyor. GLE Coupe, şık ve dinamik bir SUV görünümünde.

 

 

Mercedes, kendi tarzını GLE Coupe'nin kabininde de gösteriyor. İç mekanda kalite hissi insanı hemen sarıyor. Tasarım olarak da dinamik SUV kavramına yakışacak modernliği de yansıtmayı başarıyor. Modernlik adına ergonomiden de ödün verilmemiş. Multimedya sisteminin ekranı göz hizasında. Çevresindeki havalandırma ızgaraları sportif bir tasarıma sahip. Orta konsolda düğmelerin yerleşimi düzenli. Alüminyum kaplı düğmelerle kalite algısı da arttırılmış. Bu konuda X6'ya ders verecek başarıya sahip.

 

Ön koltuklar arasındaki konsolda da multimedya ekranı ve elektronik sürüş modu kontrol kumandaları yer alıyor. Ancak iki dairesel kumanda da birbiriyle karıştırılabiliyor. Bu konuda ise BMW daha başarılı. Nesilden nesile geliştirilip, iyileştirilen iDrive sistemi türünün en iyilerinden. Bu iki otomobilin en net olarak ayrıldığı konu konfor. Öncelikle her ikisinin de arka koltuklarına geçişin zor olduğunu söylememiz gerekli. Bu koltukları çok fazla kullanmaya niyetli olanlar, X6 yerine X5, GLE Coupe yerine GLE'ye yönelmeli. Sonuçta bu iki rakibin asıl amacı "tarz" isteyenleri memnun etmek. Arka koltuk konforuna geri döndüğümüzde GLE Coupe'nin daha ferah bir yaşam alanı sunduğunu görüyoruz. Baş mesafesi de rakibinden daha fazla.

 

Diz mesafeleri konusunda da GLE Coupe X6'ya göre çok daha cömert. Zemindeki şart tüneli ise ortak sıkıntıları. Ortada oturmak zaten çok konforlu değilken, bir de ayaklar için kısıtlı alan olması keyif kaçırıyor. Ön koltuklarda da GLE daha geniş alan sunuyor.

 

Yola çıktığımızda da her iki rakibin de farklı sürüş karakterleri olduğunu görüyoruz. X6 sert direksiyon ve süspansiyon sistemleriyle tasarımındaki dinamikliği sürüşüyle de devam ettiriyor. Hassas direksiyon sistemi X6'nın ne kadar iri ve yüksek olduğunu unutturan manevralar yapılabilmesini sağlıyor. Mercedes ise GLE Coupe'de daha fazla konforlu olmayı tercih etmiş. Yumuşak direksiyon sistemi deyim yerindeyse; "tüy gibi hafif". Bu hafiflik GLE Coupe'de güvenlik zafiyeti doğurmasa da X6'nın dinamikliğinden uzaklaşmasına yol açıyor. Süspansiyon sistemi de X6'ya göre çok daha fazla konfor odaklı. Bu değerlendirmeler X6'nın konforsuz olduğuna değil, GLE'nin daha az sportif olduğuna işaret ediyor.

 

 

 

 

Motor kaputları altında, her ikisinde de 258 HP güç üreten 3,0 litrelik dizel üniteler bulunuyor. Mercedes'in V6'sından daha güçlü sesler yükselirken, BMW'nin sıralı 6'sı daha tiz seslerle devirleniyor.

 

Hızlanma test verilerinde BMW'nin 7,5 saniye, Mercedes'in ise 7,6 saniyelik verileri neredeyse aynı. Esneklik verilerinde ise X6'nin biraz önde olduğu görülüyor. Test tüketimlerinde X6'nın 8,5 lt/100 km, GLE Coupe'nin 8,8 lt/100 km'lik ortalama tüketimleri arasında da X6 küçük farkla önde. Bakım maliyetlerinde de X6'nın çok az farkla daha cazip olduğu görülüyor.

 

SONUÇ Koray Kodal Genel olarak değerlendirildiğinde, bu sınıfta sportif tasarıma rağmen geniş yaşam ve yükleme alanı isteyenler Mercedes GLE Coupe'ye yönelmeli. Sürüş özelliklerinde de dinamizm yerine konforun ağır basmasını tercih edenler için Mercedes GLE Coupe mantıklı bir seçenek.

 

GLE, kabin içerisinde de lüks algısını daha yukarıda tutuyor. X6 ise içinde ve dışında dimazimi dolu dolu yaşatıyor.

 

Tasarımıyla olduğu kadar sürüş özellikleriyle dinamizm odaklı bir otomobil isteyenler için BMW X6 tatminkar bir seçenek olacaktır. Canlı motor ve hızlı şanzıman da X6'nın güçlü yönleri.

Yazı: Koray Kodal

 

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme