Bosna üçlemesinin son belgeseli çekiliyor

Bosna'da yaşanan katliamları anlatan belgesel üçlemesinin sonuncusu olan 'Küllerinden Güle Dön'ün çekimleri önümüzdeki hafta Bosna Hersek'te başlayacak.

  • 1158

Yönetmenliğini Onur Kök'ün üstlendiği 'Küllerinden Güle Dön' belgesel çekimleri başlıyor.

'Bosna'da Gönlüm Sonbahar', 'Bosna Ruleti' belgesellerinin ardından Bosna üçlemesi serinin son belgeseli 'Küllerinden Güle Dön'ün çekim hazırlıklarına başlayan yönetmen Onur Kök AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna'da Müslümanlara uygulanan katliamlara dikkat çekmek amacıyla çalışmayı gerçekleştirdiğini belirtti.

Kök, “Bir yıldır Londra'da yönetmenlik yapıyorum. Daha önce dört yıl Türkiye'de yönetmenlik yaptım, viral reklamlar, müzik klipleri gibi çalışmalardan sonra 2012 yılında Bosna Hersek'te üçleme belgeselimin ilk çalışmasına başladım” dedi.

'Küllerinden Güle Dön' bir 'Simurg' hikayesi gibi

2013 ve 2014'te belgeselleriyle uluslararası festivallerden iki ödül aldığını dile getiren yönetmen Kök, internet çağında Avrupa'nın ortasında yapılan zulme Avrupa ülkelerinin göz yumduğunu dile getirerek, yaşanan drama dikkati çekebilmek için başladığı serinin üçüncüsü olan 'Küllerinden Güle Dön'ün çekimlerine önümüzdeki hafta Bosna Hersek'te başlayacağını aktardı.

Kök, “Yeni belgeselimiz yine savaş temalı ama insan hikayesine odaklanıyor olacak. Şu an heykeltraş sanatçısı olan Adis Nukaç'ın hikayesini işleyeceğiz” diyerek, şu bilgileri verdi:

“Belgesele konu olan Adis, 'Savaş döneminde su bizim için hayattı. Haftada bir tankerlerle su gelirdi ve ben 10 yaşındayken kardeşimle birlikte su almak için keskin nişancıların hedefi altında şehre indik. Sürekli ateş ederek bize psikolojik işkence yapıyorlardı. Evde su bekleyen bir ailemiz vardı ve hemen suyu alıp gitmek istiyorduk. Sonra bir patlama sesi duydum, keskin nişancılar bizim suyumuzu vurmuşlardı. Eve su götüremeyişimin psikolojik etkisini yıllarca üzerimden atamadım' diyor. Bu yaşananları belgesele taşıdık.'

'Küllerinden Güle Dön' adlı yapımda suyu metafor olarak kullanacağını aktaran Kök, 'Adis, bu hikayeyi yaşadıktan sonra, tarumar olmuş bir coğrafyada kendisini geliştirip, üniversite okuyarak heykel sanatçısı olarak hayata yeniden tutunmuş. Biz bu hikayeyi 'Simurg' efsanesine benzettik, yaşadıkları 'Anka Kuşu'nun yeniden doğması gibi' dedi.

Kök, belgeselin tamamlanmasının ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteğiyle haziran ayında yeni bir film çekme planı olduğunu sözlerine ekledi.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme