Bozkır'dan AB Büyükelçisi'ne tepki: Ne demek Türk gibi başla Alman gibi bitir!

AB Bakanı Bozkır, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Haber'in 'Bir atasözümüz var. 'Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek', burada tersi oldu' sözleriyle ilgili, AB'nin bu Alman Büyükelçisi, ne kastettiğini Türk milletine açıklamalıdır' diyerek sert tepki gösterdi

  • 2277

Bozkır'ın açıklamaları şu şekilde;

"AB'nin bu Alman Büyükelçisi, 'Alman gibi ve Türk gibi' derken ne kastettiğini Türk milletine açıklamalıdır. Hiçbir diplomat ve özellikle büyükelçi, görevli bulunduğu ülkenin cumhurbaşkanına bu şekilde hitap edemez. Bir Büyükelçinin bulunduğu ülkeyi ve insanını aşağılamaya ve cumhurbaşkanına laf söylemeye hakkı yoktur. Bu diplomasinin birinci kuralıdır. Türkiye-AB ilişkileri, bu tür diplomatik gafları ve Türkiye'ye tepeden ve olumsuz bakışı kaldıramayacak kritik bir dönem geçirmektedir. Alman olmakla övünen AB Büyükelçisi Haber'in şimdi ya bu hususa bir açıklama getirmesini ya da 'gerekeni' yapmasını bekliyorum." 

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber bir grup gazeteciye vize muafiyetiyle ilgili yaptığı açıklamada, AB’nin vize muafiyeti için Türkiye’nin yerine getirmesini istediği 72 kriterin 2013'ten itibaren belli olduğunu belirterek, "Bir atasözümüz var. ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek’, burada tersi oldu" ifadelerini kullanmıştı.

Bakmadan Geçme