Bu hastaların günleri mutlu geçiyor

Ordu Devlet Hastanesi bünyesinde yaklaşık 5 ay önce kurulan palyatif bakım merkezinde kalan hasta ile yakınlarının günlerinin, düzenlenen çeşitli programlarla mutlu ve huzurlu geçmesi sağlanıyor.

  • 836

Ordu Devlet Hastanesi bünyesinde yaklaşık 5 ay önce kurulan palyatif bakım merkezinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle, hasta ve yakınlarının moralleri yüksek tutulmaya çalışılıyor.

Sağlık Bakanlığınca bir süre önce uygulamaya konulan ve ülke genelinde 40 yerde faaliyete geçirilen palyatif bakım merkezlerinden biri de Ordu Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturuldu.

Toplam 15 yataklı merkezde, 1 doktor ve 12 hemşire ile birer psikolog, sosyal hizmetler uzmanı, fizyoterapist, diyetisyen ve manevi destek uzmanı görev yapıyor.

Merkezin sorumlu doktoru Arda Ceylan, palyatif bakım merkezlerinin, özellikle son dönem kanser hastalarının, ayrıca evde bakım hastası olarak yaşamını sürdüren, durumu ağırlaştıktan sonra hastaneye yatırılması gerekenlerin bakımı için açıldığını belirtti.

'Hastane ortamı aile ortamına dönüştürülüyor'

Psikolog tarafından hasta ve yakınlarına çeşitli bilgilendirmeler yapıldığını anlatan Ceylan, 'Hastalara, hastalığıyla nasıl başa çıkması, yakınlarına ise hastalarına son günlerinde nasıl davranması gerektiği anlatılıyor. Sosyal hizmet uzmanımız hem aile içi hem de maddi sorunların aşılmasına yardımcı oluyor. Diyetisyenimiz tarafından hasta ve yakınlarının yiyeceği yemekler ayarlanıyor. Fizyoterapist arkadaşımız da fiziksel rehabilitasyona ihtiyaç duyan hastalarımıza yardımcı oluyor' dedi.

Merkezde kalan tüm hasta ve yakınlarıyla yakından ilgilenildiğini vurgulayan Ceylan, 'Hastane ortamı bir nevi aile ortamına dönüştürülüyor. Her hastamız ayrı ayrı odalarda kalarak, bütün ihtiyaçları karşılanmış oluyor. Böylelikle hasta ve yakınlarının morali sürekli yüksek tutulmaya çalışılıyor' bilgisini verdi.

Moral günü düzenleniyor

Merkezlerinde kalan hasta ve yakınları için haftada bir 'moral günü' düzenlediklerini ifade eden Ceylan, şunları belirtti:

'Merkezimizde her perşembe günü hastalarımız ile hasta yakınlarının moral ve motivasyonlarını artırmak için etkinlikler düzenleniyor. Bu moral günü için önceden hazırlık yapılıyor. Daha sonra hasta yakınları ve durumu biraz daha iyi olan hastalar davet edilerek, moral gününde birbirleriyle kaynaşmaları sağlanıyor. Moral gününde, isteyen hastamız ya da yakını türkü söyleyebiliyor. Amaç tamamen burayı hastane bünyesinden çıkarıp bir ev ortamı haline getirmek. Bunu da başardığımızı düşünüyoruz. Buraya gelen hasta ve yakınları hallerinden çok memnun. Hedefimiz kısa sürede yatak sayısını artırmak. Bunun için çalışmalar sürüyor.'

Psikolog Esma Murtazaoğlu da merkezde yatan her hastayla görüşmeler yaptığını belirterek, 'Hastaların yaşadığı depresyon ve ölüm korkusu gibi konularda onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Özellikle hasta yakınlarının morali bizim için önemli olduğundan onlarla da görüşmeler yapıyoruz' dedi. Hasta yakınları hizmetten memnun Merkezde kalan hastaların yakınları ise kendilerine gösterilen ilgiden memnun olduklarını anlattı. Hasta yakınlarından Sinem Bozkurt, merkezde babasının yattığını söyleyerek, 'Gösterilen ilgiden çok mutluyuz. Böyle bir bakım merkezinin olması ve hasta ile yakınlarının moralinin sürekli yüksek tutulması çok güzel. Merkezin olduğunu yeni öğrendik. Bilseydik önceden gelirdik. Bu merkezi düşünenlerden Allah razı olsun' ifadelerini kullandı.Arif Emre Baytar da merkezde verilen hizmetten memnun olduğunu işaret etti.

Kendileri için her şeyin düşünüldüğünü anlatan Baytar, 'Moral günümüz bile var. Bu da bizi biraz olsun hastane ortamından uzaklaştırıp, ev ortamının sıcaklığını hissettiriyor. Bu da bize yetiyor' dedi.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme