Can Dündar ve Erdem Gül için karar verildi!

Anayasa Mahkemesi, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklu yargılanmasını hak ihlali olarak gördü. AYM Genel Kurulu, gerekçeli kararında, basın özgürlüğünün altını çizdi. Yüksek mahkemenin kararıyla, iki gazetecinin tahliyesinin önü açıldı

  • 697

 

Anayasa Mahkemesi (AYM), MİT TIR’ları soruşturması kapsamında tutuklananCumhuriyet Gazetesi Genel Yayın YönetmeniCan Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün bireysel başvurusunu görüşmek için toplandı.

Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ile Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine" karar verdi. Kararın 3'e karşı 12 oyla alındığı öğrenildi. 

14 Ağır Ceza Mahkemesi, Dündar ve Gül'ün tahliyesi ile ilgili kararını Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal var" kararının bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemelerine gönderilmesi sonrasında vereceğini bildirdi. 

Tahliye taleplerini içeren dilekçelerin ekine Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararını da ekleyen avukatlar Dündar ve Gül hakkında bu karar doğrultusunda tahliye kararı verilmesini istedi.

KARAR İNFAZ SAVCILIĞINA ULAŞTI

Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği ihlal kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da İnfaz Savcılığı'na ulaştı.  

ANAYASA MAHKEMESİ KISA KARARI AÇIKLADI

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği", "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine ilişkin kısa kararı açıklandı. 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 27 Kasım 2015'ten bu yana tutuklu olan Can Dündar ve Erdem Gül'ün başvurusunu karara bağlamıştı. 

Yüksek Mahkemenin kısa kararında, başvurudaki, "kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında soruşturma dosyasına erişim imkanından yoksun bırakılmaya ilişkin iddia"nın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle oy birliğiyle kabul edilemez olduğa hükmetti. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddia ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddia oy birliğiyle kabul edilebilir bulundu.

Anayasa Mahkemesi heyeti, Dündar ve Gül'ün, Anayasanın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan "kişi özgürlüğü ve güvenliği" hakkının, Anayasanın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan "ifade ve basın özgürlüklerinin" ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi. Kararın bir örneği, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 15 kişiyle toplandı. Heyette, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekilleri Burhan Üstün, Engin Yıldırım ile üyeler Serruh Kaleli, Osman Alifeyyaz Paksüt, Recep Kömürcü, Alparslan Altan, Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Erdal Tercan, Muammer Topal, Emin Kuz, Hasan Tahsin Gökcan, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç yer aldı.

Üyelerden, Özkaya, Dursun ve Güleç, çoğunluk görüşüne katılmadı. 

Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararı daha sonra açıklanacak.

RAPORTÖR 'HAK İHLALİ' DEDİ

Anayasa Mahkemesi Raportörü, “Can Dündar ve Erdem Gül’in haklarının ihlal edildiğine karar verilmesi” yönünde rapor hazırlamıştı.

Dündar ve Gül'ün, gazetecilik faaliyetinde bulunduğu belirtilen raporda, “basın ve ifade özgürlüğü haklarının yanı sıra kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiği" ifade edilmişti.

İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması istenen raporda, kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi istendi.

İki gazetecinin cezaevine gönderilmesinin hukuki olmadığı ifade edilen raporda, tutukluluğun devamına ilişkin mahkeme kararlarındaki gerekçelerin açık ve yeterli olmadığı vurgulandı.

İKİ KEZ MÜEBBET TALEBİ

Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larıyla ilgili haber ve görüntülere gazetede yer verdikleri için 27 Kasım’da tutuklanmıştı.

Hazırlanan iddianamede; Dündar ve Gül’e “casusluk”, “hükümeti ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “silahlı terör örgütüne yardım etmek” gibi suçlamalar yöneltilmişti.

İddianamede, iki gazeteci için iki kez müebbet hapis cezası talep edilmişti.

Gazeteci ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Can Dündar ve Erdem Gül'ün hapis yattığı Silivri Cezaevi önünde aylardır nöbet tutuyordu.

MİT TIR’ları davasının ilk duruşması, 25 Mart’ta yapılacak.

Bakmadan Geçme