Çapraz nakille yaşama tutundular

Böbrek nakli bekleyen Murat Kabak'ın eşi Şirvan Kabak böbreğini 12 yıl diyalize giren 24 yaşındaki Fatma Yurdeşen'e, Yurdeşen'in annesi Ferdane Mülayim de böbreğini Murat Kabak'a vermek için ameliyat edildi.

  • 1081

Yıllarca böbrek nakli olmayı bekleyen Murat Kabak ve Fatma Yurdeşen, 'çapraz böbrek nakli' sayesinde yeni bir hayata 'Merhaba' dedi.

8 yıl boyunca diyalize bağlı yaşayan Murat Kabak, kendisi gibi böbrek hastalığının pençesindeki Fatma Yurdeşen'in annesi Ferdane Mülayim'in böbreğiyle hayata tutundu. Murat Kabak'ın eşi Şivran Kabak da 6 yaşından bu yana diyalize giren 24 yaşındaki Fatma Yurdeşen'e böbreğini verdi.

Eşiyle beraber ameliyat masasına yattı

Nakil için hiçbir umudu kalmadığını ifade eden ve 8 yıl boyunca diyalize giren Murat Kabak, 'Ümidimi kesmiştim son anda böbrek haberi geldi. İnşallah en kısa sürede normal hayatımıza döneriz. Eşime de teşekkür ediyorum. Benim için fedakarlık yaptı. Beraber ameliyata girdik' dedi.

Eşiyle birlikte zor günler geçiren Şirvan Kabak da hem eşi hem de başka bir böbrek hastasının hayatını kurtarmak için ameliyat masasına yattı. Böbreğini Fatma Yurdeşen'e veren Şirvan Kabak çapraz nakili daha önce hiç duymadıklarını, doktorlarının önerisiyle nakil olmaya karar verdiklerini anlattı. Kendileri gibi başka bir ailenin de kurtulmasını çok istediklerini dile getiren Şirvan Kabak, duygularını şöyle anlattı: 'Tanıştık, karar verdik. 

Şu anda çok iyiyiz. Allah'a şükür bizim gibi başka aileler varsa onların kurtulmasını isteriz. Eşimle beraber yaşlanmak istiyorum. Normalde böbreğim uysaydı eşime verecektim çapraz nakil daha iyi oldu. Bu ameliyat sayesinde akrabalık bağımız oldu. Güzel bir şey, zordaki insanı sen kurtarıyorsun. Eşim zorda diğer bir aile onu kurtarıyor. Çok mutluluk veren bir durum. Her iki taraf için de çok güzel.'

'Ben de başka bir insanı sevindirdim'

Murat Kabak'a böbreğini veren Ferdane Mülayim ise kızı Fatma Yurdeşen'in diyalize girmekten kurtulduğunu belirterek, 'Bir umut çıkar diye dua ediyordum. Allah da verdi gerçekten yıllardır biz ikimiz çok acılar çektik. Ben çok sevindim sürekli hastanede diyalize giriyordu. 

Murat Bey'e böbreğimi verdim bir can kurtarıyorum. Ben de başka bir insanı sevindirdim' dedi. Yıllarca diyalize bağlı bir yaşam süren 24 yaşındaki Fatma Yurdeşen de annesinin böbreğini verdiği Murat Kabak'ın eşi Şirvan Kabak'ın böbreği ile sağlığına kavuştu. Hiç beklemediği bir anda nakil haberinin geldiğini ifade eden Yurdeşen, şu değerlendirmede bulundu:

'Annem de benim için fedakarlık yaptı. Canından can verdi. Şimdi herşey yolunda. Soru işaretleri vardı başka bir aileyle böyle bir durumu yaşamak. Hiç beklemediğim anda işler çabucak gelişmeye başladı. Ameliyat günü geldi. Korksak da yaşadık. Şimdi sadece böbreğimi düşünüyorum. Hayatımı düşünüyorum. Yeni bir başlangıç. Bütün hastalara yardım etmek istiyorum. 

Diyaliz başka organlarıma zarar vermeye başlamıştı ama ameliyattan sonra düzeldi. Yeni bir başlangıç oldu benim için. Sağlık herşeyden çok önce gelmeli. Aileyle de iletişime geçeceğiz. İlk izlenimlerimiz çok iyiydi. Şirvan Abla beni görünce çok sevinmişti. İşlemler olurken bile aile gibi olmuştuk.' www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme