Çöpteki atıklara yeniden hayat veriyor

Bayburt'ta, bir kamu kurumunda birim yöneticisi olarak görev yapan Coşkun Koçhan, çöpe atılmış plastik, kağıt ve ahşaplardan eski çağ savaş ve müzik aleti gibi eserler üretiyor.

  • 860

Bayburt Üniversitesinde yönetici olarak görev yapan ve mesai saatleri sonrasında, çöpe atılan her türlü plastik, kağıt ve ahşap malzemeleri toplayarak onları yeniden değerlendiren Coşkun Koçhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atıl durumdaki malzemelerden yeni şeyler tasarlamanın kendisine büyük keyif verdiğini belirtti.Koçhan, işinden arta kalan zamanda neler yapabileceğini düşünürken böyle bir fikrinin oluştuğunu belirterek, 'Kendime bir sosyal ortam oluşturmak adına neler yapabilirim diye düşündüm. 

Sürekli yanına gittiğim bir marangoz arkadaşımın iş yerinde çöpe atılan ahşap parçalar gördüm. Bunlardan ne olabilir diye düşünürken çocukluğumdan beri Selçuklu ve Osmanlı eserlerine, tarihimize sevgim ve saygım büyük olduğu için kılıç yapabilir miyim diye düşünerek bunu yapmayı denedim. Kılıcı yapınca kabzasını da imitasyon boncuklarla süsledim, baktım çok hoş oluyor' dedi.

'Kalkan' fikri piknikte geldi

Ahşap atıklardan kılıcı tamamladıktan sonra gittiği piknikte saç kavurma yaptıkları yufka saçından da kalkan yapabileceğini düşündüğünü anlatan Koçhan, 'O saçtan da kalkan yaptım ve böylece kılıç kalkan takımını tamamladım. Bunların yanında neslimizin kullandığı bir de gürz vardı. Çocukların oynadığı top ile de gürz yaptım. Ondan sonra miğfer yapmam gerekti. Miğferi de yine çöpe atılan 5 litrelik damacananın bir kısmı ve yine kendinden dekorlu limon suyu şişesini birleştirerek yaptım. Yine imsakiye ve takvim yapraklarından hat yazılı kısımlarını alarak bir kompozisyon oluşturdum' dedi.

Koçhan, her yeni bir şey yaptıkça kendini daha başka şeyler bulma konusunda sorumlu hissettiğini anlattı.

Bir arkadaşının iş yerine gelen karton silindir boruların çöpe atıldığını gördüğünü ifade eden Koçhan 'Bunlar niye çöpe atılıyor, nasıl değerlendirebilirim diye kafamda tasarlarken top yapmak istedim. O büyük silindirleri 2 santim eninde keserek tekerleklerini, küçük silindirlerden içini büyülte küçülte keserek ve bir plastik süt şişesini dekoratif olması hasebiyle kullanarak bir top yaptım' ifadelerini kullandı.

Çevreden topladığı çeşitli ahşaplardan yine bir piyano yaptığını anlatan Koçhan, atıl malzemeleri kullanmak isteyişinin kendisini bu tür ürünler yapmaya sevk ettiğini belirtti. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme