Demirtaş, Rusya'dan PKK için füze istemiş

HDP Eş Baş­ka­nı Se­la­hat­tin De­mir­taş'ın, Mos­ko­va zi­ya­re­ti­nin ar­dın­dan kor­kunç bir iha­net tez­ga­hı çık­tı. De­mir­taş'ın, Rus Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Lav­rov'dan te­rör ör­gü­tü PKK için ara­la­rın­da AT-14 tank­sa­var fü­ze­si­nin de ol­du­ğu çok sa­yı­da ağır si­lah ta­le­bin­de bu­lu

  • 1841

HDP lideri Demirtaş’ın Moskova ziyaretinde, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’dan terör örgütü için AT-14 tanksavar füzesi istediği ortaya çıktı


Rus televizyonlarında “Türkiye’nin neresine füze atalım” tartışmalarının yaşandığı günlerde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Moskova’da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinin arkasında ihanet dolu işbirliği kararlarının  alındığı öğrenildi. Demirtaş, Ruslar’dan çok etkili AT-14 tanksavar füzesi istedi.
LAVROV’DAN AÇIK DESTEK 
Türkiye’yi ayağa kaldıran ziyaret sonrası Lavrov’un “Türkiye’de Kürtler’in her alanda yürüttüğü özgürlük mücadelesini destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Kapsamlı işbirliği yapabiliriz. Partinizi ve görüşlerinizi desteklemeye devam edeceğiz” açıklamasının çok ötesinde başkakonuların gündeme geldiği ve işbirliği kararlarının alındığı ortaya çıktı. Rus basınında “Rusya Erdoğan’ın altına mayın koyuyor” başlığıyla yer alan görüşme için, iki ülke ilişkilerini tamamen kopartacak sertlikte değerlendirmeler yapıldı.  
KILIÇDAROĞLU DA GELSİN
Orta Asya ve Yakındoğu Ülkeleri Araştırma Merkezi Müdürü Semyon Bogdasarov’un değerlendirmeleri Demirtaş’ın bilerek nasıl bir hainlik içinde olduğunu göstermek açısından ilginç. Bogdasarov, görüşmeyi şöyle değerlendirdi: “Türkiye’nin muhalefet liderlerinden biri olan Demirtaş’la  gerçekleşen bu buluşma, CHP Genel Başkanı Kemal  Kılıçdaroğlu ile de yapılmalı. Türkiye’nin iç sorunlarını artırırsak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu jeopolitik işlere zaman ayıramaz duruma gelirler. Türkiye’nin zaten iç siyasetinde ve güneyinde sorunlar olduğundan, bu durumu Rusya iyi kullanmalı. Bu iki partiyi desteklemeye devam edersek belki Erdoğan’ı görevinden düşürebiliriz. İhtimal az da olsa denemek lazım.”

Putin’in yeni silahları

Novoya Vremya Gazetesi 24 Aralık 2015’te manşetten verdiği haberde ilginç değerlendirmeler yaptı. Gazete şunları yazdı: “ Türkiye’yi içten çürütme umudu belirdi. Putin, Erdoğan’a karşı Kürt ve Ermeni silahlarını kullanmaya başladı. HDP siyasi alanda  faaliyetlerini yürütürken, PKK askeri harekâtını yürütüyor.” Gazetenin, Türk uzman Atilla Yeşilada’ya dayandırdığı haberine göre Demirtaş ziyarette Rusya’dan ağır silahlar istedi. Bu silahların başında da  tanklara karşı kullanılan çok etkili bir

 Kornet tanksavar füzesi yer aldı. Bu iddiayı Rus askeri uzmanlar da doğruladı.
Rusya’nın Kürtler’le yürüttüğü işbirliği konusunda zengin bir tecrübeye sahip olduğunu belirten gazete, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “PKK’nın 1990’dan beri Rusya’da 4 ofisinin olduğu, Moskova’dan her türlü desteği aldığını bizzat eski Türk Büyükelçisi Murat Bulhan zaten ifade etmişti. HDP ofisi gayri resmi büyükelçilik gibi çalışacak.  Bunu Türkler de biliyor. Rusya Kürt kartını kullanırsa Erdoğan’a karşı çok verimli ve güçlü bir araç olur.”
HDP şubesi şubatta açılıyor

HDP lideri Demirtaş, Moskova ziyaretinde Spravedlivaya Rossiya Partisi lideri Sergey Miranov ile de bir araya geldi.  238 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda 68 milletvekili ile temsil edilen sol partinin başkanı, Putin’e çok yakın bir isim ve  ekonomik konularda ortağı.

Demirtaş’ın bu parti üzerinden Kürt İşadamları Birliği’ni  kurmak istediği ortaya çıktı. Demirtaş’ın Miranov’dan, Türkiye’ye karşı uygulanan ekonomik ambargodan  Kürt kökenli işadamlarının hariç tutulmasını, bu ticaretten sağlanan gelirle  PKK’ya maddi destek sağlamak istediği ileri sürüldü.

HDP’nin Moskova şubesinin şubat ayında açılacağı belirtildi.

5 km menzili var 

AT-14 Kornet, Rusya tarafından 1994 yılında hizmete sokulan bir güdümlü tanksavar füzesi. 27 kg ağırlığa sahip olan bu silah 5 km uzaklığa kadar etkili bir menzile sahip. İsrail’in Markava tanklarını etkisiz hale getirebilecek çok etkili bir tanksavar silahı.
AT-14 Kornet, Yunanistan, Güney Kore, Suriye, Rusya, İran ve Hindistan orduları  tarafından da kullanılmakta.
Silah 2003 Irak savaşında ve 2006 İsrail- Lübnan savaşında kullanıldı. Amerikan M1 Abrams tanklarını da etkisiz hale getirme özelliği bulunan bu silahların Hizbullah’ın da elinde olduğu biliniyor.
AT-14 Kornet , bir tanksavar olmasına rağmen helikopterlere ve hafif zırhlı araçlara karşı da kullanılabiliyor.
Ayrıca zaman zaman piyadelere ve binalara karşı da kullanıldı. Silah, termobarik savaş başlığı taşıma özelliğine de sahip.

Bakmadan Geçme