Devlette 'atama' fırtınası… 'Yıldırım' atamalar bu hafta başlıyor…

Erdoğan ve Davutoğlu arasında 1 yıldır sorun haline gelen valiler ve emniyet müdürleri kararnamesi, Yıldırım'ın başbakan olması ile artık vakit kaybedilmeksizin Resmi Gazete'de yayımlanacak... Valiler ve emniyet müdürleri kararnamesi bir iki hafta içinde çıkacak. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da bu göreve veda edeceği iddiası başkentte aylardır dile getiriliyor.

  • 6179

(HABER PLATOSU - ÖZEL)

Devlette ‘atama’ fırtınası… Yıldırım gibi atamalar bu hafta başlıyor…

Hangi valiler görevden alınacak? Hangi valilerin görev yeri değişecek? Hangi merkez valileri ve İçişleri Bakanlığı bürokratları vali olarak atanacak? İl emniyet müdürleri kararnamesi ne zaman çıkacak? Müsteşar yardımcısı ve genel müdür kararnameleri ne zaman yayımlanacak? Kaymakamlar kararnamesi ne zaman çıkacak? Bu sorular nihayet cevap buluyor.

Binali Yıldırım başkanlığında 65. Hükümet'in kurulmasıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık koltuğuna bugün veda eden Ahmet Davutoğlu arasında yaklaşık 1 yıldır süren “atama” ve “kararname” krizi de bitmiş oldu.

1 yıldır valiler kararnamesi yayımlanamıyor.

1 yıldır emniyet müdürleri kararnamesi çıkarılamıyor.

Aylardır müsteşar yardımcısı ve genel müdürlük makamı için atamalar yapılamıyor, birçok görev “vekil” isimlerle yürütülüyor.

 

"KONUŞMASI YAVAŞ AMA İŞLERİ HIZLI"

Binali Yıldırım’ın başbakan olması ile bu sorunların üzerine de hızlıca kalem çekilmiş olacak.

Söz gelimi; “Konuşması yavaş ama işleri hızlı” olan Binali Yıldırım, işe hızlı başlayacak.

65. Hükümet’in ilk günü olan bugünden itibaren devlette yoğun bir atama furyası başlayacak.

İlk önemli atama furyası atağı valiler ve emniyet müdürleri kararnamesi ile kendisini gösterecek.

Valiler ve emniyet müdürleri kararnamesi çoktan hazır. Yapılacak son değerlendirmenin ardından valiler kararnamesi ve emniyet müdürleri kararnamesinin bir iki haftadan tezi yok Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

 

MÜSTEŞAR YARDIMCILARI VE GENEL MÜDÜRLER…

Ayrıca, Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki “fikir birliği olmaması” nedeniyle “vekaletle” yürütülen görevlere de asiller atanacak.

Müsteşar yardımcısı, genel müdür ve genel müdür yardımcılarının da aralarında olduğu birçok makama iki hafta içinde seri atamalar yapılacak. Yani Yani bürokrasideki kimi kademelerde son 1 yılda belirginleşen "vekalet" uygulaması tarihe karışacak.

 

MİT MÜSTEŞARI HAKAN FİDAN’IN DURUMU

Başkent Ankara’da aylardır gündemdeki söylentilerden biri MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın bu görevden alınacağı ve büyükelçi olarak görevlendirileceği… Fidan’ın yerine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ismi geçiyor. Fidan kalacak mı, gidecek mi? Bu konuda son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Kulislerde MİT Müsteşarlığı göreviyle ilgili son kararın da birkaç hafta içinde verilmesi ihtimali dile getiriliyor.

 

ATAMA KRİZİNİN ARKA PLANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasındaki “atama” krizi, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi’nden sonra patlak verdi.

Erdoğan ve Davutoğlu özellikle valiler ve emniyet müdürleri konusunda bir türlü uzlaşamadığı için yaklaşık 1 yıldır valiler ve emniyet müdürleri kararnamesi yayımlanamadı.

İddiaya göre İçişleri Bakanı Efkan Ala en az 5 kez valiler kararnamesi için ön hazırlık yaptı. Çalışmasını Davutoğlu’na sundu. Davutoğlu ise Ala’nın listesindeki isimlerin birçoğunun üzerini çizerek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne kendi listesi ile çıktı. Her defasında da Erdoğan, Davutoğlu’nun önerdiği isimlerin çoğuna karşı çıktı. Ve Davutoğlu valiler kararnamesi için çıktığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden en az 5 kez eli boş döndü.

 

ANKARA’YA 2 TERÖR SALDIRISINDAN SONRA EMNİYET MÜDÜRÜ ATANABİLMİŞTİ

Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki anlaşmazlık, emniyet teşkilatını da olumsuz etkiledi, 1 yıldır il emniyet müdürleri kararnamesi de çıkarılamadı.

Anlaşmazlık nedeniyle Türkiye’nin başkenti tam 4,5 ay “vekil” emniyet müdürü ile yönetildi.

Nasıl mı? Hatırlatalım:

Ankara Gar Meydanı’nda, 10 Ekim 2015'te saat 10.04’te büyük bir terör saldırısı oldu, 109 kişi öldü. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül bombalı intihar saldırısı olarak kayıtlara geçen bu saldırınan ardından Ankara Emniyet Müdürü Kadri Kartal açığa alındı.

Ardından Ankara Emniyet Müdürü olarak iki müdür, vekaleten görevlendirildi.

Bu süre zarfında şubat ve mart ayında Kızılay'da iki büyük terör saldırısı meydana geldi Başkent'te...

Şubat'taki ve Mart’taki terör saldırılarının ardından "Başkent Ankara neden aylardır vekil emniyet müdürü ile yönetiliyor?" soruları gündeme geldi.

13 Mart’ta Kızılay’da patlayan bombanın ardından “Neden?” soruları çok yüksek sesle sorulmaya başlandı; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere birçok siyasetçi ve yazar, Ankara'nın neden 4,5 aydır "vekil" emniyet müdürü ile yönetildiğini, neden 2. sınıf bir emniyet müdürü ile yönetildiğini sordu.

Bunun üzerine Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne çıkıp Erdoğan’la görüştü ve 4,5 aradan sonra Ankara’ya emniyet müdürü atanabildi; Van Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, Ankara'nın yeni emniyet müdürü oldu. 4,5 ay vekaletle yürütülen Ankara Emniyet Müdürlüğüne iki büyük terör saldırısının ardından asaleten atama yapılabilmesi, devletin tepesindeki anlaşmazlığın, uyum sorununun bariz yansımalarından biri olarak kayıtlara geçmişti.

Bakmadan Geçme