Diyarbakır'da PKK polise saldırdı PKK için haraç toplayan üç kişi öldü

Diyarbakır Batıkent Meydanı'nda teröristler tarafından saat 16.30'da polis servis aracına bombalı saldırı düzenlendi.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesindeki Dicle Bulvarında, Kolordu kavşağına 100 metre uzaklıkta, çay bahçesi yakınında PKK'lı teröristler tarafından polise yönelik düzenlenen saldırıda PKK için haraç toplayan 3 terörist öldü, 12'si polis 45 kişi yaralandı.

Saat 16.30 sıralarında  polisleri  taşıyan servis aracının geçişi sırasında  bomba  yüklü araç infilak ettirildi.

Bombalanan polis aracında örgütsel suçlardan aranan 7 PKK'lı terörist ve 9 polis memuru vardı. PKK'lıların yaptığı saldırının hedefi olan PKK terör örgütü üyesi  şüpheliler, doktor raporu için hastaneye intikal ettiriliyordu.

Ölen 3 kişinin PKK adına haraç toplayanlar olduğu ifade edildi.

Patlamanın şiddetiyle çevredeki çok sayıda binda hasar oluştu.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU BİLGİ ALDI

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, polis aracını hedef alan terör saldırısının ardından Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u da telefonla arayarak bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde can kaybına da yol açan terör saldırısını kınadığı, yaralanan polislere ve vatandaşlara acil şifa dileğinde bulunduğu belirtildi.

Patlama nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'daki terör saldırısıyla ilgili Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u arayarak bilgi aldı. 

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Yargı süratle harekete geçti ve patlamayla ilgili yayın yasağı kararı alındı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK) yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince yayın yasağı getirildiği açıklandı.

Açıklamada, soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri gibi yayınların yapılmasının yasaklanmasına karar verildiği bildirildi.

Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı şöyle:

"Yazılı ve görsel medya organlarında yapılan yayınlarda, olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilerin bulundukları şehirlerin ve kullandıkları araçların bilgilerinin yayınlanarak olayın aydınlatılmasının, şüphelilerin yakalanmasının ve istihbaratlarının deşifre edilmesinin engellenmesi için, ayrıca mevcut olayda kamu düzeninin bozulma riski meydana geldiği anlaşılmakla savcılık talebinin kabulü ile 5187 sayılı yasanın 3/2. maddesi gereğince yayın yasağı talebinin kabulüne karar verildi."

VALİLİKTEN ÜÇ AÇIKLAMA

Diyarbakır Valiliği, patlamala ilişkin kamuouyunu seri bir şekilde bilgilendirdi.

Valilikten konuya ilişkin peş peşe üç basın açıklaması yapıldı.

VALİLİĞİN İLK AÇIKLAMASI

"Terör örgütü adına bir ilçede bulunan fabrikaya el koyma suçu nedeniyle göz altına alınan BTÖ mensubu şahısların doktor raporu almak için hastaneye götürülmeleri esnasında, saat 16.30 dolaylarında, Batıkent kavşağı mevkiinde bomba yüklü araç patlatılmıştır.


Araç içerisinde 9 polis, 7 şüphelinin olduğu, civarda oturan ve olay esnasında seyahat eden vatandaşlar ile çay bahçesinde oturan vatandaşların da aralarında olduğu yaralılar bulunmaktadır.
Olayda 12 polis 33 sivil vatandaş olmak üzere toplam 45 kişi yaralanmıştır. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 3 şahıs tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını kaybetmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

VALİLİĞİN İKİNCİ AÇIKLAMASI
"Terör örgütü adına bir ilçede bulunan fabrikaya el koyma suçu nedeniyle göz altına alınan BTÖ mensubu şahısların doktor raporu almak için hastaneye götürülmeleri esnasında, saat 16.30 dolaylarında, Batıkent kavşağı mevkiinde bomba yüklü araç patlatılmıştı.
Olayda 12 polis 33 sivil vatandaş olmak üzere toplam 45 kişi yaralanmıştı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 3 şahıs tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını kaybetmişti.
Yapılan kimlik tespiti sonucunda, yaşamını kaybeden şahısların doktor raporu almak için polis memurları tarafından hastaneye götürülen şüpheliler olduğu belirlenmiştir.
Ayrıca olayda yaralanarak hastaneye kaldırılan 16 kişi tedavileri tamamlanarak saat 19.00 itibariyle taburcu edilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 

VALİLİĞİN ÜÇÜNCÜ AÇIKLAMASI

"İlimiz Bağlar İlçesi, Batıkent kavşağı mevkiinde, saat 16.30 dolaylarında bomba yüklü araç patlatılmıştı.
Söz konusu patlamada; terör örgütü adına bir ilçede bulunan fabrikaya el koyma suçu nedeniyle gözaltında bulunan ve doktor raporu almak için hastaneye götürülmekte olan bölücü terör örgütü mensubu şahıslardan 3’ü ağır yaralanmış ve kaldırıldıkları hastanede yaşamını kaybetmişti.
Olayda ayrıca 12’si polis 33’ü sivil vatandaş olmak üzere toplam 45 kişi yaralanmıştı.
Patlamada yaralanarak çeşitli hastanelere kaldırılan yaralılardan 17‘si tedavileri tamamlanarak saat 20.00 itibariyle taburcu edilmişlerdir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Bakmadan Geçme