Dokunulmazlık kavgası tutanakları... Meclis'te yumrukların konuştuğu o anlar...

TBMM'de dün 'dokunulmazlıkların' görüşüldüğü Anayasa Komisyonun'da milletvekilleri tekme tokat birbirine girdi. AK Parti ile HDP'li milletvekilleri arasında çıkan yumruk, tekme ve tokatların konuştuğu kavga nedeniyle görüşmeler 2 Mayıs Pazartesi'ye ertelendi. Kavgada 5 milletvekili yaralandı. İşte o kavganın tutanakları...

28 Nisan 2016'da, AK Parti'nin, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin ele alındığı TBMM Anayasa Komisyonu'nda adeta söz bitti, yumruklar konuştu.

AK Parti ile HDP'li milletvekilleri arasında yumruk ve tekmelerin konuştuğu kavga çıkması ve kavganın büyümesi üzerine toplantıya ara verildi. Yumruklu kavganın ardından komisyon çalışmaları, 2 Mayıs Pazartesi saat 15.00'e gününe ertelendi.   

BEŞ MİLLETVEKİLİ YARALANDI

Anayasa Komisyonunda AK Parti ile HDP’li milletvekilleri arasında çıkan yumruklu kavgada 5 milletvekili yaralandı. Yaralanan milletvekilleri şunlar:

AK Parti: Yusuf Başer, Mehmet Demir, Ali İhsan Yavuz

HDP: Erdal Ataş, Feleknas Uca olduğu öğrenildi.

Söz konusu milletvekillerinin hastaneye gittiği belirtildi.

 

DOKUNULMAZLIK KAVGASININ ÇIKTIĞI OLAYLI OTURUMUN TUTANAKLARININ TAM METNİ...

28 NİSAN 2016 TARİHLİ ANAYASA KOMİSYONU TOPLANTI TUTANAĞI İÇİN TIKLAYINIZ!

 

MONİTÖR DE KIRILDI

Yaşanan yumruk ve tekmeli kavganın ardından Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelere dün saat 18.00’e kadar ara verilmişti. Yapılan görüşmelerin ardından Ak Parti’nin dokunulmazlık teklifi görüşmelerinin Pazartesi gününe ertelenmesi kararlaştırıldı, oturum 18.03'te kapatıldı.

 Yumruk ve tekmelerin konuştuğu kavga sırasında salonda bulunan ve ’Anayasa Komisyonu’ yazılı ekran da kırıldı.

İLK KAVGA SABAH...

AK Parti'li Mustafa Şentop'un başkanlığnı yaptığı Meclis Anayasa Komisyonu, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere dün saat 11.00'da toplandı. Ancak toplantı daha başlar başlamaz ortam gerildi, kavga çıktı.
 

Görüşmenin hemen başında da AK Parti ile HDP'li arasında gerilim yaşandı.  Milletvekillerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen görüşmede HDP'li milletvekilleri ayakta kaldı. HDP Ankara Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, çok sayıda milletvekilinin ayakta olduğunu gerekçesiyle daha geniş salona geçilmesini istedi.

AK Parti ve HDP'li milletvekillerinin çoğunlukta olduğu komisyon toplantı salonunda bazı milletvekilleri ayakta kaldı. HDP'liler buna itiraz etti. HDP milletvekilleri toplantının daha geniş bir salonda yapılması ve kameramanların da toplantıyı sonuna kadar izlemesi için usul tartışması başlatılmasını istedi. Bazı milletvekilleri de toplantının Genel Kurul Salonunda yapılmasını talep etti.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da "Genel Kurul bugün kapalı, orada yapalım" teklifinde bulundu. Ancak Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yer araştırması yapıldığını ve en büyük salonun tercih edildiğini söyledi.

Bu sırada AK Parti ve HDP milletvekilleri sözlü olarak birbirlerine sataştı. HDP'li Garo Paylan ile bazı HDP'li kadın milletvekilleri ve AK Partili Milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının istenmesi üzerine tartışmanın şiddeti arttı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının ardından usul tartışması devam etti.

 

HDP'LİLER ELLERİNDEKİ SULARI AK PARTİLİLERE ATTI

Şentop, yer sıkıntısından dolayı basın mensupları ve milletvekilli danışmanlarının dışarı çıkarılmasına karar verdi. HDP duruma tepki gösterdi ve usül tartışması açılmasını istedi. Ancak itirazlar sonuç vermeyince tansiyon yükseldi.

Basın mensuplarının dışarı çıkarıldığı sırada AK Parti ile HDP milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı. Karşılıklı hakaretleşmelerin yaşandığı tartışmada HDP'li milletvekillerinin ellerindeki suları AK Partili milletvekillerine attıkları görüldü. Toplantı yaşanan gerilimin son bulmasının ardından başladı.

ŞENTOP'UN SÖZLERİ

HDP'li Sırrı Süreyya Önder, basının izlemediği, danışmanların katılmadığı tek komisyon toplantısı olmadığını belirtti. Bunun üzerine Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, daha önce danışmanların toplantıya alınmayacağının söylendiğini hatırlattı. 

Şentop şöyle konuştu:

"Bakın, İç Tüzük 46’ya göre benim öncelikli görevim burada toplantıyı başlatabilecek derecede bir sükûneti ve düzeni sağlamak; henüz onu sağlayamadık; bir. İkincisi; çok açık bir hüküm var. Ben milletvekillerinin yoğun katılımı olacağı için daha önceden arkadaşlara da söyledim, uzman arkadaşlarımızla da temas kuruldu. İç Tüzük madde 31’e göre bir uygulama yapacağımızı, sadece girmesi mümkün olanların, izin verilenlerin gireceğin i, danışmanların alınmayacağını söyledim. Bunun üzerine, hatırlarsınız -detayı var- yani “En azından grup olarak 1 danışman bulunduralım.” gibi bir şey de söyledi arkadaşlar ama bir taraftan, diyorsunuz ki: “Oturacak yer yok, kalabalık.” Bir taraftan, danışmanlar burada, kameralar burada. Nasıl yapacağız bu toplantıyı? Öncelikle bu düzeni sağlayalım. Ondan sonra konuşacağız, usulle konuşuruz, esasla konuşuruz."

Sırrı Süreyya Önder ise şu tepkiyi verdi:

"Zenon Paradoksu gibi, şu an burada -atıyorum- 100 tane oturma yeri var, 120 vekil var. Bütün danışmanları çıkarsan bu yine olmayacak."

İKİNCİ OTURUM DA KAVGA İLE BAŞLADI 

Danışmanlar ve basın çıkarıldıktan sonra toplantı başlayabildi. İlk olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Komisyonu'nda Anayasa'nın 83. maddesine ek madde konularak dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

AK PARTİ DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRMÜYOR

AK Partili 316 milletvekilinin imzasını içeren teklif, Meclis, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'nda bulunan dokunulmazlık dosyalarının doğrudan yargıya gönderilmesini kapsıyor.

Teklife destek vereceklerini açıklayan CHP ve MHP, değişiklik önerilerini komisyonda gündeme getirecek. Ana muhalefet partisi, formülün eski bakanlar için de geçerli olmasını önerecek. MHP ise, anayasa değişikliğine gerek olmadan dosyaların yargıya sevk edilebileceğini vurgulayacak. AK Parti ise teklifin özünde bir değişiklik öngörmüyor.

620 FEZLEKE BEKLİYOR

Karma komisyonda, yarısından fazlası HDP'lilere ait olmak üzere 620 fezleke var. Teklif kabul edilirse, 49'u HDP'li, 51'i CHP'li, 27'si AK Partili, 7'si MHP'li bir de bağımsız milletvekili olmak üzere 135 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırılacak.

MAYIS AYININ İKİNCİ HAFTASI GENEL KURUL'DA

Kulislere göre, AK Parti Grup Yönetimi, dokunulmazlık teklifini, mayıs ayının ikinci haftası Genel Kurul'a getirmeyi hedefliyor.

 

ANAYASA KOMİSYONUNDA YUMRUK VE TEKMELERİN KONUŞTUĞU ANLARIN TUTANAKLARA ŞÖYLE YANSIDI:

İKİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 17.02

BAŞKAN: Mustafa ŞENTOP (İstanbul)

BAŞKAN VEKİLİ: Reşat PETEK (Burdur)

SÖZCÜ: Abdurrahman ÖZ (Aydın)

KÂTİP: Muhammet Emin AKBAŞOĞLU (Çankırı)

----- 0 -----

BAŞKAN – Sayın Bakanım, değerli Komisyon üyeleri, de ğerli milletvekillerimiz, değerli basın mensupları, değerli arkadaşlar; hepinizi saygıyla selamlıyorum tekrar. (AK PARTİ ve HDP milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar) 

Arkadaşlar, alt komisyon toplantısı mı yapıyorsunuz? Arkadaşlar…

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) – 150 kişi 1 adamın üstüne saldırmışsınız. Ne nezaketi ya? Ayıp ya! İnsan utanır biraz “nezaket” derken!

OSMAN BAYDEMİR (Şanlıurfa) – Kimsenin yaptığı yanına kalmaz, kalmamalı.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Yakışmıyor Sayın Baluken?

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) – Sana yakışıyor mu? Bakansın, sana yakıyor mu? Benim söylediğimde hiçbir tane yanlış bir şey yok.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Olur mu, sabahtan beri hakaret ediyorsunuz.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) – Hiçbir hakaret unsuru içeren şey kullanmadım, hepsine bakın. “150 kişi 1 kişinin üzerine saldırıyor, bu eşkıyalıktır.” dedim, doğru da dedim.

AHMET YILDIRIM (Muş) – Hakaret görmek istiyorsanız gidin dünkü görüntülere bakın. Dünkü görüntüleri izlediniz mi?

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Sabahtan beri burada bağırıyorsunuz, engelliyorsunuz.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) – Hadi oradan! MUSTAFA KÖSE (Antalya) – Konuşmaya bak. Ne biçim konuşuyorsun sen!

BAŞKAN – Arkadaşlar… Sayın Baluken…

ALİ İHSAN YAVUZ (Sakarya) – Kimsin sen!

AHMET YILDIRIM (Muş) – Sen kimsin! HİLMİ BİLGİN (Sivas) – Otur yerine! (AK PARTTİ ve HDP milletvekillerinin birbirlerinin üzerine yürümesi) (Oturum Başkanlığına Başkan Vekili Reşat Petek geçti)

BAŞKAN – Değerli arkadaşlar, şimdi bu gerginlik konusunu arkadaşlarımızla görüşmek üzere saat 18.00’e kadar ara veriyoruz.

Kapanma Saati:18.12

 

ÜÇÜNCÜ OTURUM

18.02

BAŞKAN: Mustafa ŞENTOP (İstanbul)

BAŞKAN VEKİLİ: Reşat PETEK (Burdur)

SÖZCÜ: Abdurrahman ÖZ (Aydın)

KÂTİP: Muhammet Emin AKBAŞOĞLU (Çankırı)

----- 0 ----

 BAŞKAN – Sayın Bakanım, değerli Komisyon üyelerimiz, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bu müessif hadiseden sonra bütün partilerden temsilci olarak arkadaşlarla Komisyon Başkanı odasında görüştük, durumu d eğerlendirdik. Daha iyi bir müzakere psikolojisi içerisinde toplantıyı devam ettirmek için Pazartesi günü saat 15.00’te toplanmak üzere oturumu kapatıyorum. Kapanma Saati: 18.03

 

 

 

Bakmadan Geçme