'Dokunulmazlık' mesaisinde yine yumruklar konuştu, milletvekilleri yaralandı

Geçen hafta tekme ve yumruklu kavga nedeniyle tatil edilen ve bugüne ertelenen Anayasa Komisyonu toplantısında bugün de kavga çıktı. AK Parti ve HDP'li milletvekilleri arasında yumruklu kavga yaşandı. Bazı milletvekilleri yaralandı. Bu nedenle görüşmelere ara verildi. Sonrasında 'devam' kararı alındı. Gece ise HDP'liler komisyonu terk etti.

  • 1785

 

28 Nisan 2016'da, AK Parti'nin, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin ele alındığı TBMM Anayasa Komisyonu'nda adeta söz bitti, yumruklar konuştu.

AK Parti ile HDP'li milletvekilleri arasında yumruk ve tekmelerin konuştuğu kavga çıkması ve kavganın büyümesi üzerine toplantıya ara verildi. Yumruklu kavganın ardından komisyon çalışmaları, 2 Mayıs Pazartesi yani bugün saat 15.00'e gününe ertelendi.   

TBMM Anayasa Komisyonu bugün saat 15.00'te Yeni Bina 1. Kat (3) Numaralı Komisyon Toplantı Salonu'nda, fotomuhabiri ve kameramanlara kapalı olarak toplandı.

Komisyon gündeminde şunlar vardı: 1- Başkanlık Sunuşları 2- 2/1028 Esas numaralı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi.

Yani işin özeti komisyon, geçen hafta yarım kalan "dokunulmazlık" teklifini ele almak üzere toplandı.

 Hakkında dosya olan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde sinirler yine gerildi.

Geçen hafta tekme ve yumruklu kavga nedeniyle tatil edilen ve bugüne ertelenen komisyon toplantısında bugün de kavga çıktı. AK Parti ve HDP'li milletvekilleri arasında yumruklu kavga yaşandı. Bazı milletvekilleri yaralandı. Bu nedenle görüşmelere ara verildi.

 

"ÇALIŞMALARA DEVAM" KARARI

 

Kavganın ardından TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

Şentop, daha önceki tekliflerde olduğu gibi bu teklifin de komisyonda görüşüleceğini duyurdu.

Meclis Anayasa Komisyonu'nda çıkan kavganın ardından, HDP ve CHP'li üyeler komisyon toplantısının ertelenmesini talep etti. 
 
Ancak gerçekleştirilen oylamada komisyonun çalışmalara devam etmesine karar verildi. 

Oylamada, toplantıya devam edilmesi kararı alındı.

HDP'LİLERDEN BOYKOT

Toplantıya devam edildi. Ancak gerilim yine dinmedi, 23.00 sıralarında HDP milletvekilleri Anayasa Komisyonu toplantısını terk etti.

 

GEÇEN HAFTA BEŞ MİLLETVEKİLİ YARALANMIŞTI

Anayasa Komisyonunda AK Parti ile HDP’li milletvekilleri arasında güçen hafta çıkan yumruklu kavgada 5 milletvekili yaralamıştı. Yaralanan milletvekilleri şunlardı:

AK Parti: Yusuf Başer, Mehmet Demir, Ali İhsan Yavuz

HDP: Erdal Ataş, Feleknas Uca olduğu öğrenildi.

Söz konusu milletvekillerinin hastaneye gittiği belirtildi.

.

Meclis'teki dokunulmazlık dosyası 619'a ulaştı


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın dosyalarının da aralarında bulunduğu 19 dokunulmazlık dosyası, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevk edildi. Meclis'e gelen dosya sayısı 619'a ulaştı,
 

Dokunulmazlık ile ilgili değişiklik teklifi komisyonda görüşülürken Meclis'e gelen dosya sayısı arttı. Rekoru elinde bulunduran HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dosya sayısı 75 oldu.

 

Kurtulmuş'tan 'dokunulmazlık' açıklaması: Bu iddia hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor

Dokunulmazlıklar konusu ve Anayasa Komisyonu'ndaki tekme ve yumruklu kavgalar, kabinenin en yetkili isimlerinden birine, Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş'a soruldu.

Dokunulmazlıkların görüşüldüğü komisyondaki kavgaya ilişkin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bu görüntüler TBMM'ye yakışmıyor. Bu görüntülerle hiç kimse, hükümete geri adım attırır, rafa kaldırırız diye düşünmesin. Ben de az önce izledim. Kaba kuvvetin hakaretin, küfürün hepsinin bini bin para olduğu bir ortamı oluşturmaya vesile olmasınlar. Bu çerçevede kim ne yaparsa yapsın dokunulmazlık dosyaları milletin istediği istikamette Meclis'e gelecektir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar kurulu sonrasında basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. 1 Mayıs Kutlamalarına ilişkin Kurtulmuş, "Az da olsa bu sene de korsan gösteriler oldu. İllegal bazı tutumlar içerisinde olanlar oldu. 20 tane korsan gösteri yapıldı. Bu korsan gösterilerde 235 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlarla birlikte de çok sayıda yasa dışı dokümanlar, malzemeler ele geçirildi. Genel olarak 1 Mayıs'ın barış içinde geçmiş olmasını da önemli bulduğumuzu ifade etmek isterim" diye konuştu.

"İDİL'DEN AYRILAN VATANDAŞLARIMIZIN TAMAMI ŞEHİRLERİNE GERİ DÖNMÜŞLERDİR"

Doğu ve Güneydoğudaki operasyonlara ilişkin de bilgi veren Kurtulmuş, "Cizre'den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 90'ı, Silopi'den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 80'i, İdil'den ayrılan vatandaşlarımızın ise tamamı operasyonlar bittikten sonra kendi şehirlerine geri dönmüşlerdir" dedi.

"BU GÖRÜNTÜLER TBMM'YE YAKIŞMIYOR"

Dokunulmazlıkların görüşüldüğü komisyondaki kavgaya ilişkin Kurtulmuş, "Bu görüntüler TBMM'ye yakışmıyor. Bu görüntülerle hiç kimse, hükümete geri adım attırır, rafa kaldırırız diye düşünmesin. Ben de az önce izledim. Kaba kuvvetin hakaretin, küfürün hepsinin bini bin para olduğu bir ortamı oluşturmaya vesile olmasınlar. Bu çerçevede kim ne yaparsa yapsın dokunulmazlık dosyaları milletin istediği istikamette Meclis'e gelecektir" dedi.

AK PARTİ DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRMÜYOR

AK Partili 316 milletvekilinin imzasını içeren teklif, Meclis, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'nda bulunan dokunulmazlık dosyalarının doğrudan yargıya gönderilmesini kapsıyor.

Teklife destek vereceklerini açıklayan CHP ve MHP, değişiklik önerilerini komisyonda gündeme getirecek. Ana muhalefet partisi, formülün eski bakanlar için de geçerli olmasını önerecek. MHP ise, anayasa değişikliğine gerek olmadan dosyaların yargıya sevk edilebileceğini vurgulayacak. AK Parti ise teklifin özünde bir değişiklik öngörmüyor.

Teklife göre, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına

AK PARTİ'NİN O TEKLİFİ

AK Parti, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Başbakan Davutoğlu ve 316 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan teklif Anayasa’ya geçici bir madde eklenmesini öngörüyor.

1- DOSYA DIŞINA ÇIKILMAYACAK: AK Parti’nin Meclis’e sunduğu teklifte; CHP’ye sunulan ve son metin olduğu açıklanan metne göre bir fark ortaya çıktı. Buna göre, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Karma Komisyon’da hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılacak. Ancak metne yeni eklenen ifadeyle bu milletvekilleri hakkında sadece “bu dosyalar bakımından” dokunulmazlığın kaldırılacağı yolunda hüküm getirilerek, mahkemelerin önlerine gelen dosya dışında yargılama yapması, farklı yorumlara meydan vermeyecek şekilde engellenmiş oldu. Teklife göre, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkân tanınacak.

 

2- İPTAL YOLU KAPALI: Teklifin gerekçesinde, bu yolla dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin, “iptal” isteminde bulunmasının mümkün olmadığı belirtildi. Gerekçede, bu kez dokunulmazlıkların Anayasa ve İçtüzük’te öngörülen bir yolla kaldırılmadığı, Anayasa’ya eklenen geçici bir maddeyle, mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı, bu nedenle de Anayasa’da 85. maddede düzenlenen iptal istemi hakkının kullanılamayacağı vurgulandı.

3- TUTUKLANABİLECEK: Teklifle mevcut fezlekelerde uygulanmayacak Anayasa’nın 83. maddesinin 2. fıkrasının birinci cümlesi şöyle: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.” Bu durumda dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek.

 

MAYISIN İKİNCİ HAFTASI GENEL TBMM GENEL KURULUNDA

Kulislere göre, AK Parti Grup Yönetimi, dokunulmazlık teklifini, mayıs ayının ikinci haftası Genel Kurul'a getirmeyi hedefliyor.

 

 

Bakmadan Geçme