Dokunulmazlık oylaması sona erdi: AK Parti, CHP ve MHP'den 96 fire!

Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlık teklifinin ilk tur oylaması yapıldı. Gizli oylama sonucu 348 evet, 155 ret, 8 çekimser, 25 boş oy kullanıldı

  • 1989

Meclis Genel Kurulu'nda AK Parti'nin dokunulmazlık teklifinin ilk tur görüşmeleri bugün yapıldı.

Oylama öncesi HDP, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesini geri çekti. Elitaş hakkındaki gensorunun geri çekilmesinin ardından Genel Kurul'da dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerinde görüşmelere geçildi. Ardından Gizli oylama başladı.

Gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. Oylamada; 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı.

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için ilk oylamada 348 evet çıktı. Dokunulmazlık teklifinin 1'inci maddesinin oylaması da 350 'evet' oyuyla kabul edildi. Bu sonuç, onuç referandum aralığında. İkinci tur cuma günü yapılacak.


Oylama sonucunu açıklandıktan sonra birleşime ara verildi. Verilen aradan sonra Meclis'te dokunulmazlık teklifinin maddelerinin görüşülmesine geçildi.

İkinci tur görüşmeler için ise Genel Kurul 20 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da toplanacak.

Meclis'teki dokunulmazlık görüşmelerinin 1. tur oylaması sonuçlandı.

TBMM Genel Kurulunda dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi için gizli oylama sonuçları ilan edildi.

Oylamada 536 oy kullanıldı. 348 evet, 155 hayır, 25 boş ve 8 çekimser oy çıktı.

Oylamada en büyük fireyi ise CHP'nin verdiği değerlendirmesi yapılıyor. Bu arada AK Parti ve MHP'den de fire verildiği oylama sonuçlarından anlaşılıyor.

AK Parti, CHP, MHP, dokunulmazlık teklifine "kabul" oyu vereceğini açıklamıştı.

Bugün Meclis'te bu üç partinin toplam 483 sandalyesi bulunuyordu.

Ancak "Evet" diyenlerin sayısı 348'de kaldı. Buna göre toplamda 135 milletvekili, partisinin kararının aksine hareket ederek fire vermiş oldu.  

Birinci tur oylamada katılan milletvekillerinin partilere göre dağılımı şöyle:

 

[Haber görseli]

Bakmadan Geçme