Eşini öldüren kadın, meşru müdafaadan beraat etti

Eşini kafasına piknik tüpüyle vurduktan sonra bıçaklayarak öldüren ve 24 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan şiddet mağduru kadın, mahkemenin meşru müdafaa kararının ardından beraat etti.

  • 707

Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 2. duruşmasına, tutuksuz yargılanan Damla K. ve avukatı katıldı. Sanık avukatı Osman Anıl Acurman, müvekkilinin olay günü maktul tarafından şiddet ve hakarete uğradığını, ölümle tehdit edildiğini söyledi. 

Maktulün, silahla eşini öldüreceğini birden fazla söylediğine dikkati çeken Acurman, "Meşru müdafaanın tüm koşulları gerçekleşmiştir. Eğer bu olay gerçekleşmeseydi, muhtemelen maktul durumunda sanık olacaktı. Müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.

'ÇOCUKLARIM BABALARININ GELMESİNDEN BİLE KORKUYORLARDI'

Sanık Damla K. ise gözyaşları içinde verdiği savunmasında, eşini öldürmek istemediğini, 15 yıllık evliliği süresince bir tek gün yüzü görmediğini, sürekli şiddet ve hakarete maruz kaldığını anlattı. Damla K, şöyle devam etti:

"Eşimin tehditleri nedeniyle çocuklarım zarar görmesin diye evden ayrılamadım. Eşim sürekli alkol kullanıyor, eve yabancı erkekler getiriyordu, alkol alıyorlardı. Çocuklarımla eve kapanıp korku içinde yaşadım. Çocuklarım babalarının eve gelmesinden bile korkuyorlardı. Olay günü eşim beni sebepsiz yere defalarca dövmüştü. Eşimin uyandığını görünce bana zarar verecek diye bu şekilde davrandım. Olay birden gelişti, yaşananlardan pişmanım."

Son sözü sorulan sanık, 15 yıldır çile çektiğini, hep çocuklarını korumaya çalıştığını, 2 kızı için bunca yıldır her şeye boyun eğdiğini dile getirerek, "Böyle olsun istemezdim. Çok pişmanım" dedi. 

24 YIL HAPSİ İSTENİYORDU

Cumhuriyet Savcısı Hasan Gündüz ise esas hakkındaki mütalaasında, iddianamede sanığa Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddesi gereğince "meşru savunma ve zorunluluk hali" kapsamında ceza verilmesine yer olmadığının talep edildiğini anımsattı. Gündüz, sanığın eylemine uyan TCK'nın ilgili maddeleri uyarınca 18 yıldan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. 

Mahkeme Heyeti Başkanı Evrim Cansu, eşini öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanığın, meşru müdafaa koşullarının oluştuğu gerekçesiyle beraatine hükmetti. Heyet, beraat kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

'OY BİRLİĞİYLE BERAATİNE...'

"Damla K. hakkında eşi Fikret K'yı kasten öldürdüğü iddia edilse de maktulün sanıkla evlendiği tarihten itibaren 15 yıl boyunca aralıksız sanığa sözlü ve fiili şiddet uyguladığı, çocuklarıyla sürekli kötü yaşam koşullarına maruz bırakıldığı, suç tarihinde sanığın sebepsiz yere birden fazla çocuklarıyla darbettiği, maktulün sanığa yönelik 15 yıldır süregelen saldırıların devamlılık taşıdığı, sanığın saldırıların devam edeceği korkusuna kapıldığı, kaçma ya da resmi makamlara başvurmaya cesaret edemediği, suç tarihinde maktul tarafından ağır şiddete maruz bırakıldığı, birden fazla öldürülmekle tehdit edildiği, meşru müdafaa koşullarının oluştuğu anlaşılmaktadır. Bu gerekçelerle sanığa ceza verilmesine yer olmadığına ve beraatine oy birliğiyle karar verilmiştir."

Damla K, hakkında verilen beraat kararından sonra adliye koridorunda bekleyen 9 ve 11 yaşındaki kız çocukları ve akrabalarına sarılarak ağladı. 

Damla K, 24 Ağustos 2015'te piknik tüple kafasına vurduğu eşi Fikret K'yı bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İddianamede, sanığın TCK'nın ilgili maddesi uyarınca "meşru savunma ve zorunluluk hali" kapsamında ceza verilmesine yer olmadığı belirtilmişti.

Bakmadan Geçme