Eskiden kimse izleyemezdi hükümet programlarını

Cumhurbaşkanı'nın dünkü ilk 100 gün programı açıklaması, iletişim boyutunda bir devrimdir

  • 886

Bu tespit size biraz abartılı gelebilir. Fakat bizce fazlasıyla yerindedir.… Ancak özgüveni zirve yapmış bir iktidar, muhalefetin eline böylesine ciddî kozlar verir… Cumhurbaşkanı’nın dünkü ilk 100 gün programı açıklaması, iletişim boyutunda bir devrimdir.

 

Cumhurbaşkanı’nın dün 16 Bakanı arkasına alarak açıkladığı somut program ve projeler bağlayıcı ‘sözlerdir’… Bir ölçüde eski sistemde, yeni kurulmuş bir hükümetin programının Başbakan tarafından Meclis’te okunmasını andırıyor olabilir. Ancak, bizce boyut, biçim ve içerik tamamen farklıdır.

Taahhütler çok daha metriktir ve bağlayıcıdır… Eskiden kimse izleyemezdi hükümet programlarını. Çünkü genelde hepsi soyuttu… Oysa şimdi numerik hedefler var her bakanlık için… Önünüze Sayın Cumhurbaşkanı’nın dünkü konuşmasının video kaydını koyup 100 günün sonunda İcraat Programı’nın neresi gerçekleşmiş, neresi gerçekleşmemiş görmek işten bile değildir.

Risk almadan başarı olmaz… Güven, ancak vaadin gerçekleşmesiyle tesis edilebilir. Siyasî iletişimin temelinde ikna yatar. İknanın temelinde de vaat ve güven… Sayın Cumhurbaşkanı ve 16 Bakan dün 100 günlük ‘icraat vaadi’nde bulunmuşlardır.

Akıllı bir muhalefet kendi içinde didişeceğine bu icraat programının takipçisi olurdu… Hatta katma değer getirirdi… Şunu şöyle şöyle yapsanız daha iyi olurdu, demeliydi… Ama nerede… Onlar, kurultay ve koltuk savaşlarında. Üç-beş imzanın mücadelesini veriyorlar… 600 küsurdan vazgeçin, 500 imza bile toplansa, siyasî haysiyet, derhal güven tazelemek için seçimli genel kurula gitmeyi gerektirmez mi?.. Muhalefet, 16 yıldır yaptığı şeyi istikrarlı bir şekilde sürdürüyor: Bir yandan kendi içinde didişirken iktidarın söylemlerini bekleyip ona göre pozisyon almak. Herhangi bir alternatif üretmemek…

O nedenle 100 günlük İcraat Programı hakkında muhalefetten herhangi bir çalışma, yapıcı bir katma değer beklemek, abesle iştigal olurdu…

Bizler Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk yüz günlük sınavını heyecanla izleyeceğiz. Türkiye’nin yolu açık olur inşallah.

Bakmadan Geçme