Fed Başkanı Yellen: Para politikasını ayarlarken temkinli ilerlemek uygun

Fed Başkanı Yellen, 'Ekonomik görünüme yönelik riskler dikkate alındığında, Komitenin para politikasını ayarlarken temkinli şekilde ilerlemesinin uygun olacağını düşünüyorum.' dedi.

  • 582

WASHINGTON

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Fed'in para politikasını ayarlarken artan riskler nedeniyle daha temkinli hareket etmesinin uygun olacağını söyledi.

Yellen, New York Ekonomi Klübü'nde yaptığı konuşmada Amerikan ekonomisini ve para politikasını değerlendirdi.

Ekonomik büyüme ve enflasyona yönelik risklerin son dönemde arttığına işaret eden Yellen, şunları kaydetti:

"Enflasyon yılbaşından bu yana kısmen ekonomik büyümeye yönelik riskler dolayısıyla daha belirsiz hale geldi. Son dönemdeki finansal türbülans, yurtdışında büyümenin daha da yavaşlayabileceği ihtimalinin arttığına işaret ediyor. Petrol fiyatları yeniden düşmeye ve dolar yükselmeye başlayabilir. Eğer yurt dışındaki gelişmeler, ABD ekonomisini beklediğimden fazla olumsuz etkilerse, iş gücü piyasasındaki iyileşme yavaşlayabilir ve bu ücret ve fiyatlardaki artışı sınırlayabilir."

Yellen, bu gelişmelerin para politikasında temkinli olunmasını gerektirdiğinin altını çizerken, "Ekonomik görünüme yönelik riskler dikkate alındığında, Komitenin para politikasını ayarlarken temkinli şekilde ilerlemesinin uygun olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"Para politikasının etkileri simetrik değil"

Fed'in politika faizi oranının çok düşük olmasının temkinli davranmayı daha gerekli kıldığına dikkati çeken Yellen, ekonomik sıkıntılara geleneksel para politikasıyla karşılık verme yeteneğinin simetrik olmadığını dile getirdi.

Piyasalar, Yellen'in 'güvercin' açıklamalarını fiyatlıyor 

Küresel piyasalar, Fed Başkanı Yellen'in nisan sonunda yapılacak FOMC toplantısında faiz artışına gidilmeyeceği beklentisini güçlendiren açıklamalarını olumlu karşıladı.

Güvercin mesajlar veren Yellen, ABD borsalarının sabah saatlerindeki kayıplarını geri alarak pozitife dönmesini sağladı.

Bakmadan Geçme