FETÖ/PDY'nin şifreleri çözülüyor

Uşak'ta yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında, oluşumun örgütlenme yapısı, eğitim kurumları üzerinden para transferleri ve iş dünyası üzerinde oluşturduğu baskı yöntemleri deşifre edildi.

  • 700

UŞAK - SONER KILINÇ

Uşak'ta yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, oluşumun örgütlenme yapısı, eğitim kurumları üzerinden para transferleri, sosyal yaşamdaki etkinliği ve iş dünyası üzerinde oluşturduğu baskı yöntemleri deşifre edildi. Uşak Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekibin yaklaşık 1,5 yıllık çalışmasının ardından Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gerçekleştirilen FETÖ/PDY operasyonu kapsamında örgütün finans yapısı, para transferleri, sosyal yaşamdaki etkileri ile iş dünyası üzerinde oluşturduğu baskı yöntemlerine ilişkin bilgilere ulaşıldı.

Para transferlerinde paravan şirketler kullanıldı

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları ile örgütün Uşak ve bölgesinde 'himmet' adı altında toplanan paraları ülke genelinde kurulan 20'nin üzerindeki paravan şirket ile yurt dışına çıkardığı belirlendi. Para transferlerinde genellikle eğitim kurumlarını kullanan yapının değişik illerdeki eğitim kurumlarından, ABD'deki bir okula tek taraflı olarak yüklü miktarlarda para akışı gerçekleştirdiği tespit edildi.

Para toplamak için iş dünyası baskı altına alındı

FETÖ/PDY'nin, birçok iş adamı ve esnafın dini duygularını istismar ederek ya da baskı kurarak 'himmet', kurban ve burs adıyla para topladığı, para yardımında bulunmayanlara ise özellikle 'büyük ikna ağabeyleri' diye adlandırılan kamuoyunun tanınmış isimleri ile baskı kurduğu, direnen iş adamlarına ise çeşitli kamu kurumları kanalıyla yüksek miktarlarda cezalar kesilerek bağışta bulunmaya zorlandığı belirtildi.

Siyasi liderlere tavsiye mektupları

Örgütün bazı üst düzey sorumlularının, Fetullah Gülen'den aldığı 'vekaletname' yazıları ile bazı siyasi partilerin genel başkalarına milletvekilli ve yerel seçimlerde adaylarla ilgili tavsiye mektupları gönderdiği polis tarafından ortaya çıkarıldı.

Hükümet aleyhine sosyal medyada propaganda baskısı

FETÖ/PDY'nin, özellikle 17-25 Aralık sürecinde hükümeti yıpratmak amacıyla, sosyal medyada kara propaganda başlattığı, üyelerine talimatla hükümet aleyhinde paylaşımlarda bulunmasını istediği de tespit edildi.

Birçok örgüt üyesine isteği dışında sosyal medya hesapları açılarak 'tweet yoksa maaş da yok' yazılı mesajların gönderildiği, bazı kişilerin ise baskı yüzünden sosyal medyada etkinlik gerçekleştirdiği belirlendi. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme