Genç piyanist Sultan II. Abdülhamid için çaldı

Genç piyanist Güneş Yakartepe, 'Sultan II. Abdülhamid Han Anma Etkinliği' konserinde müzikseverlerle buluştu.

  • 867

İSTANBUL

Genç piyanist Güneş Yakartepe, 'Sultan II. Abdülhamid Han Anma Etkinliği' konserinde müzikseverlerle buluştu.

Eyüp Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen konseri öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan 18 yaşındaki piyanist Yakartepe, “Konseri Sultan II. Abdülhamid'e sunacakmışım gibi heyecan içindeyim. Sultan Abdülhamid piyano ve yaylı konserlerini özellikle çok severmiş' dedi.

Yakartepe, Sultan II. Abdülhamid'in piyano ve keman çaldığının bilindiğini anlatarak, şehzadeliğinde Batılı sanatçılar Guatelli, Lombardini ve Alexan'dan piyano ve müzik dersleri aldığını aktardı. Müzik hayatına ilkokulda adım attığını ifade eden Yakartepe, şunları belirtti:

Güneş Yakartepe, 'Konservatuvarda bize hep Batı müziği öğretiyorlardı' diyerek, kendisinin ise Türk müziğine ilgisi olduğunu ifade etti.

Televizyonda senfonik ilahilerden oluşan bir programla müziğe bakışının değiştiğini kaydeden Yakartepe, şöyle konuştu:

'Programda Ozan Balcı'nın senfonik ilahileri vardı, onları dinleyince çok hoşuma gitti. Hem kendi müziğimiz hem de klasik müziği birleştirmişti. Onu örnek alarak, ben de piyanoya geçip çalmaya başladım. Zamanla da kendi kendime çalışarak ilerlettim. Daha sonra da Türk müziğinin derinlerine girmek istedim. Bu konuda çeşitli araştırmalar yaparak Osmanlı son dönemlerinde piyano ve müziğe verilen önemi görünce klasik müzikle beraber Osmanlı ve özellikle II. Abdülhamid dönemi eserlerini de çalmaya çalıştım.'

Konserde, Sultan II. Abdülhamid'e ithaf edilen Osmanlı, Hamidiye, 25. Cülüs Yılı marşları ve Türk müziği bestekarları Hacı Arif Bey, Muallim İsmail Hakkı Bey, Tanburi Cemil Bey, Rıfat Bey ve Tanburi Büyük Osman Bey besteleri seslendirildi.

Sultan Abdülhamid'in yaşamı ve eserleri ile ilgili görsellerin de sunulduğu konserde Yakartepe'ye çello ve yaylı tamburda Gökhan Karcebaş, vokalde Burcu Vatansever eşlik etti.

Konseri, Sultan II. Abdülhamid'in 3. kuşak torunu Harun Osmanoğlu ve eşi Serized, oğlu Kayıhan ve torunu Muhammed Harun Osmanoğlu da izledi.

Muhabir: Saliha Özdemir

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme