'Griple aranıza 1 metre mesafe koyun'

Gripten korunmak için virüs taşıyan kişilere bir metreden fazla yaklaşılmaması tavsiye edildi.

  • 774

BURSA - ÖMER ERİM BAŞTİMAR

Gripten korunmak için virüs taşıyan kişilere bir metreden fazla yaklaşılmaması tavsiye edildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde artış gösteren grip vakalarından en çok yaşlılar ve çocukların etkilendiğini belirtti.

'Virüs öksürürken ve konuşurken ortama yayılıyor'

Şu anda Türkiye'deki grip vakalarına neden olan virüsün 'solunum sistemi virüsü' olduğunu belirten Mıstık, bu tür virüslerin bütün solunum sistemine yerleştiğini ve genellikle damlacık enfeksiyonuyla bulaştığını ifade etti.

Mıstık, damlacıktaki virüsün, öksürürken ve konuşurken ortama yayıldığını dile getirerek, diğer kişilere de soluma yoluyla bulaştığını anlattı.

'Damlacık enfeksiyonunun 1 metreden uzağa bulaşma şansı yok'

Bunun için kişisel tedbirlerin önemine dikkati çeken Mıstık, şunları belirtti:

'Kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girmemeli, gripli olana en az 1 metre mesafede durulmalı. Bu virüs damlacık yoluyla 1 metreden daha yakın mesafelerde bulaşabiliyor. Damlacık enfeksiyonunun 1 metreden uzağa bulaşma şansı yok. Riskli kişiler maske takmalı. Özellikle hasta kişilerin maske takmasını öneriyoruz. Ellerinizi mutlaka yıkayın, konuşurken masaya sıçrayan bir damlacık, o masaya temas eden kişiye de bulaşabiliyor. Solunum sistemi virüsü fazla yaşayamıyor. Uyarılara uyarsak, hijyene dikkat edersek kısa sürede bu mikroptan kurtuluruz. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme