'H1N1 artık mevsimsel grip olarak geçiyor'

Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu Üyesi Bakır, 'İnsandan insana bulaşan H1N1 de artık dünyada yayıldı. Yani bunlar mevsimsel grip şeklinde geçiyor artık' dedi.

  • 854

Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, 'İnsandan insana bulaşan H1N1 de artık dünyada yayıldı. Yani bunlar mevsimsel grip şeklinde geçiyor artık' dedi.

Bakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grip vakalarının her sene görüldüğünü ancak halk arasında bu sorunla soğuk algınlığının aynı hastalık olarak bilindiğini belirtti. Gripte ileri derecede halsizlik, yorgunluk, yüksek ateş, şiddetli baş, eklem ve kas ağrılarının solunum şikayetlerini bastırdığını, soğuk algınlığında ise solunum problemlerinin ön plana çıktığını dile getiren Bakır, bu farklılığın tam olarak anlaşılamaması nedeniyle panik havası oluştuğunu anlattı. Bakır, birincisi ocak-şubat, ikincisi de mart-nisan aylarında olmak üzere iki kez grip salgınıyla karşılaşılabileceğine vurgu yaparak, 'Şu anda kafa karışıklığı var. Televizyonlarda ölüm haberleri geldikçe insanlar farklı şeyler zannediyorlar. Bu zaten her sene oluyordu. Adı domuz gribi olunca insanlar 2007'deki küresel salgın pandemideki telaşı hatırladı. Halbuki o bitti. Artık domuzdan bulaşan bir şey yok. İnsandan insana bulaşan H1N1 ve H3N2 virüsleri var. Bu da artık mevsimsel grip oldu. Eskiden de bunlar hastaneye yatışlara ve ölümlere sebep oluyordu. Virüs özellikle kronik hastalığı olanlarda ölümlere yol açabiliyor çünkü bu kişiler risk grubundalar' dedi.

'En ağır seyirlisi olan H1N1 ile H3N2'

İnfluenza adı altında birçok virüs olduğunu, bunun en majör gruplarından A'nın da H1N1 ve H3N2 olmak üzere iki tipi bulunduğunu dile getiren Bakır, şunları belirtti: 'Yani bunların hepsi influenza virüsünün tipleri. En ağır seyirlisi olan da H1N1 ile H3N2. Bunun dışındaki virüsler çok ağır seyirli değil. Mesela grip sezonu öncesinde rino virüsü salgın yaptı ama kimse bunu anlamadı. Neden? Daha hafif seyirli, bizim soğuk algınlığı dediğimiz türde bir solunum sistemi hastalığıydı. Her sene mutlaka H3 tipi salgın yapıyor. İnsandan insana bulaşan H1N1 de artık dünyada yayıldı. Yani bunlar mevsimsel grip şeklinde geçiyor artık. Bu sene bunlar var, gelecek sene farklı tipleri olabilir. Solunum sistemini en ağır etkileyen virüsler bu mevsimde salgın yapıyor. O yüzden bu dönemde daha çok konuşuluyor.'

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme