'H1N1 vakaları geçen kıştan çok değil'

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Arıkan, 'Bu kış döneminde görülen H1N1 vakaları bir önceki kıştan çok olmadı' dedi.

  • 965

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan, bu kış döneminde görülen domuz gribi vakalarının geçen kıştan çok olmadığını belirterek, 'Yaşanan ölümler daha çok astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabetliler ve bağışıklığı baskılanmış olanlarda görüldü' dedi.

Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için adına 'domuz gribi' verildiğini hatırlattı.

'3 günü geçen ve düşmeyen ateşli gribal vakalarda derhal hastaneye başvurulmalı'

Hastalık belirtilerinin gribe benzediğini, 3 günü geçen ve düşmeyen ateşli gribal vakalarda derhal hastaneye başvurulması gerektiğini vurgulayan Arıkan, şu ifadeleri kullandı:

'Bu kış döneminde görülen domuz gribi vakaları geçen kıştan çok olmadı. Yaşanan ölümler daha çok astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabetliler ve bağışıklığı baskılanmış olanlarda görüldü. Altta bu hastalıkları olanlar her hastalıkta risk grubunu oluşturabilir. Domuz gribi adı, toplumda hastalıktan daha fazla korkuya neden oldu. Ciddi vakaların hemen hepsi ateşlidir, hastaneye yatırılanlarda oran yüzde 90-95'e ulaşmaktadır. Hastaneye yatış ve ölüm oranı yüksek olan risk grubu, 6 yaş altı çocuklar, gebeler, her yaş grubundan kronik hastalığı olanlar, astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabeti olanlar, bağışıklığı baskılanmış olanlar, 'Reye sendromu' nedeniyle 19 yaş altı aspirin tedavisi alanlardır. En yüksek riski olanlar ise gebelerdir.'


www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme