İnsan kaçakçılığına karşı 1'e 1 değişim formülü...

Türkiye'nin, insan kaçakçılığı zincirinin kırılması ve yasa dışı göçün kontrol altına alınması amacıyla AB'ye önerdiği '1'e 1 değişim formülü' yarın hayata geçiyor.

  • 890

ANKARA - MELTEM BULUR

Türkiye'nin, insan kaçakçılığı zincirinin kırılması ve yasa dışı göçün kontrol altına alınması amacıyla Avrupa Birliği'ne (AB) önerdiği "1'e 1 değişim formülü" yarın hayata geçiyor.

Brüksel’de 18 Mart’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı Türkiye- AB Zirvesi'nde taraflar arasında sağlanan mutabakat, batı ve kuzey Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışırken bir bölümü Ege denizinde can veren sığınmacıların trajedisini de önlemeyi amaçlıyor.

Mutabakat çerçevesinde Yunanistan hükümeti, Midilli, Sakız, Sisam, İleryoz ve İstanköy adalarını boşaltmış, 20 Mart'tan itibaren Ege Denizi'ni geçerek buraya gelen sığınmacıların Türkiye'ye geri dönüşleri için inceleme başlatmıştı.

1'e 1 formülü nedir?

Yarın başlayacak uygulamaya göre, Yunan adalarından Türkiye'ye geri gönderilmesine karar verilen her Suriyeli karşılığında Türkiye’deki bir Suriyeli de AB ülkelerine yerleştirilecek.

Uygulamaya göre Avrupa'ya gideceklerde engelli, bakıma muhtaç kişiler ile risk altındaki kadın ve kız çocuklarına öncelik verilecek.

bin Suriyeli sığınmacıyı kapsayacak.

"Türkiye'deki sığınmacı sayısı artmayacak"

"1'e 1 değişim formülü" olarak bilinen uygulama şimdilik 72 bin Suriyeli sığınmacıyı kapsayacak.

Değişim planı Türkiye'deki sığınmacı sayısını artırmayacak.

Bakmadan Geçme