Kışın Otomobil Kullanma Teknikleri

Havanın +7C derecenin altına düştüğü durumlarda en iyi tutunmayı kış lastikleri sağlasa da işi yalnızca lastiklere bırakmak doğru değil.

  • 1780

Güvenli bir sürüş için yola çıkarken mutlaka tüm camların ve aydınlatma elemanlarının temizlenmesi, gerekirse seyahat sırasında da güvenli bir alanda durup temizliğin yapılması önemlidir. Sürücünün palto, kaban gibi kalın giysilerle araç kullanması ani durumlarda reaksiyon vermesini ve doğru zamanda doğru hareketleri yapmasını engeller. Araca binerken ayakkabılardaki kar ve buzun da mümkün olduğunca temizlenmesi hem ayakların pedal üzerinde kayma riskini hem de camların buğulanma düzeyini azaltır. Klimalı bir araçta ön camın buğusunu çözmek için üfleme yönü ön cam olarak seçilmeli ve klima açık tutulmalıdır. Klima olmayan araçlarda havalandırma ön cama yönlendirilirken kapı camlarından birini aralamak gerekir.

Kış Mevsimi İçin Hazırlıklar

-Diş derinliği 4 mm'nin altına inmemiş kış lastikleri

-İyi temizleyen silecekler

-Buz kazıyıcı

-Donmaya karşı katkıya sahip silecek suyu

-Antifriz

-Sağlıklı çalışan bir akü

Eğer kayma başladıysa;

Arkadan itişli araçlarda kayma aracın arka kısmının sağa veya sola savrulmasıyla meydana gelir. Bu gibi durumlar, virajlara aracın tutunma limitlerinin üstünde girildiğinde veya viraj içinde sert fren ya da ani hızlanma sırasında meydana gelir. Araç kayma eğilimi gösterdiği andan itibaren ayağınızı gaz pedalından çekin. Fren pedalına da basmayın. Aracın arkası sağa doğru savrulmuş ise direksiyonu sağa çevirin, sola savrulmuşsa direksiyonu sola çevirin. Ancak, direksiyonu çok çevirmek, aracın ters yöne savrulmasına sebep olabilir. Bu noktada önemli olan ön tekerleklerin gitmeniz gereken yönü gösterecek şekilde çevrilmiş olmasıdır. Ayrıca direksiyon hareketleri kontrollü ve yumuşak olmalıdır.

Önden çekişli araçlarda önden kayma genellikle virajlara aşırı hızla girme, virajlarda ani hızlanma ya da yavaşlama isteği sonucu oluşur. Aracın burun kısmının viraj dışına doğru gitmesine sebep olan bu kayma sırasında gaz pedalına basmayı bırakın ve aracın yavaşlayıp ön lastiklerin tutunmayı tekrar sağlamasını bekleyin. Frene basmanız durumunda bu kez aracın arkası kaymaya başlayacaktır. Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip otomobillerde ön ve arka aks arasındaki güç dağılımına göre kayma karakteristiği değişebilir. Sonuçta arkadan kayma yaşanırsa kontra direksiyon hareketi, önden kayma yaşanırsa gaz pedalının bırakılması temel önlemlerdir.

Yağmurlu Havada Kullanım

Yağmurun ilk yağdığı an yol yüzeyinde birikmiş olan toz ve yağlar yolu daha da kayganlaştıracağı için özellikle bu dakikalarda hız iyice azaltılmalı ve ani direksiyon ve fren hareketlerinden kaçınılmalıdır. Sağanak yağmur esnasında oluşan su birikintilerinde aquaplaning (suda kızaklama) olayı oluşur. Lastiklerin zemindeki suyu tahliye edemediği ve asfalt ile lastik arasında bir su yastığının oluştuğu bu durum gaz pedalı bırakılmalı, direksiyon gidiş yönünde tutulmaya devam edilmeli ve frene basılmamalıdır. Özellikle lastiklerinizin dış derinliği 3 mm'den az ise öndeki aracın lastik izleri takip edilerek kayma riski azaltılabilir.

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme