Kızı için geliştirdi Çölyak hastalarının umudu oldu

Kızı Çölyak hastası bir babanın geliştirdiği cep telefonu uygulaması, çok sayıda hastanın glutensiz ürünlere kolay ulaşmasını sağlıyor.

  • 1219

Adana'da bir babanın, Çölyak hastası kızı için geliştirdiği cep telefonu uygulaması çok sayıda hastanın glutensiz ürünlere ulaşmasını kolaylaştırıyor.

Kamuda görevli Mehmet Tanrıseven, gelişim geriliği şikayetiyle hastaneye götürdüğü 9 yaşındaki kızı Berra Tanrıseven'in bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıların bozulması nedeniyle ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi sorunu Çölyak hastası olduğunu öğrendi.

Baba Mehmet ve anne Dilek Tanrıseven, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan 'gluten' isimli proteinin hasara neden olmasından dolayı kızlarının beslenmesinde glutensiz ürünlere yöneldi.

20 sayfalık listeyle alışveriş

Baba Tanrıseven, pahalı ve bulunması zor olan glutensiz ürünleri daha önce ellerindeki 20 sayfalık bir listeyle market raflarında aradıklarını belirterek, şunları belirtti:

'Bu hastalığın bir tedavisinin olmadığını ve kızımızın ömür boyu glutensiz diyet uygulamak zorunda olduğunu öğrendik. Ürünün içerisinde gluten olmasa dahi diğer etkenlerle gluten bulaşmış olabiliyor. Bu da bize büyük bir risk getiriyor. Riski azaltmak için Çölyak dernekleri tarafından glutensiz ürünlerin listesi hazırlanıyor. Ancak 45 bin ürünün bulunduğu yirmi sayfalık bir listeyle alışveriş yapmak çok zor.'

Avrupa'da kullanılan barkod okuma yöntemiyle glutensiz ürünlere ulaşmayı sağlayan bir cep telefonu uygulamasını kullanmak istediğini, fakat uygulamada kayıtlı ürünler Türkiye'de bulunmadığı için istedikleri faydaya ulaşamadıklarını aktaran Tanrıseven, şu değerlendirmede bulundu:

'Glutensiz ürünlere ulaşmayı kolaylaştırmak için araştırmaya yöneldim ve teknolojiden faydalanmaya çalıştım. Tanıdığım bilgisayar programcılarıyla bir araya gelerek yaklaşık 4 aylık bir çalışmayla 'Gluten Scanner' isimli bir program geliştirdik. Barkod okuma yöntemiyle çalışan bu uygulamaya Türkiye'deki glutensiz 45 bin ürünü ekledik. Ürünlerin listesini zaman zaman güncelleyerek hastaların daha çok ürüne ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Daha önce marketlerden yaptığımız alışverişlerin süresi 2-3 saati bulabiliyordu. Bu uygulama sayesinde 15-20 dakikada alışverişimizi tamamlayabiliyoruz.' www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme