Lastik Basınç Kontrolü

Aracınızın zeminle temas ettiği tek nokta lastikler. Doğru lastik seçimi kadar, lastiklerin basıncı da hayati önem taşıyor.

  • 1481

Lastik Basınç Kontrolü Aracınızın zeminle temas ettiği tek nokta lastikler. Doğru lastik seçimi kadar, lastiklerin basıncı da hayati önem taşıyor.

Birçok kullanıcı, hayati önem taşıyan lastik basınçlarını kontrol etmiyor. Aracınız servisten çıktığında biledoğru lastik basıncında olmayabilir. Aracınızın yüklü ve yüksüz durumlarda lastik basınçlarının farklı ayarlanması gerekli. Doğru lastik basıncı ayarlanmadığında otomobiliniz ideal yol tutuş ve fren performansı sergileyemez. Lastiker, hareket halinde patlayıp, kontrolü kaybetmenize yol açabilir.

Hayati önem dışında, ekonomik olarak da doğru lastik basınçlarının kullanılmaması büyük kayıplara yol açabilir. Lastiklerin zemile doğru oranda temas etmemesi yüzeylerinin ve yanaklarının aşırı aşınmasına yol açar. Bu da beklenende önce kullanılamaz kılar. Hızlanma ve tüketim de farklılık gösterir. Konunun uzmanlarından OAMTC'nin yaptığı araştırmaya göre yanlış hava basıncı ABS'li otomobillerde fren mesafesini yüzde 10 arttırken, ıslak zeminde direksiyon hakimiyetini yüzde 8 azaltıyor. Suda kızaklamada yüzde 47 artış gözleniyor. Dönme direnci yüzde 38 artıyor. Şerit değiştirme hızı da yüzde 15 oranında düşüyor.

Doğru lastik basıncını öğrenmek için, kapı içlerinde ya da depo kapağının içinde lastik ölçülerine göre basınç rakamları yer alabilir. Burada olmadığında kullanma kılavuzuna bakılabilir. Yetkili servisten bu bilgi alınabilir.

Yazı: Koray Kodal

Fotoğraflar: Ersan Sezer

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme