Memura yeni haklar geliyor

Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonu`nda kabul edilmesinin ardından gözler, TBMM Genel Kurulu`na çevrildi. Tasarının aynı şekilde TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilmesi halinde, doğum öncesi ve sonrası analık izin süreleri dahil evlat edinmeye dair konulara ilişkin haklar ile eşi doğum yapan kamu görevlileri yeni haklar elde edecek

  • 1077

 

Memur-Sen Konfederasyonu olarak Toplu Sözleşeme tekliflerimiz ile KPDK gündemine taşıdığımız konulardan olan 657 Sayılı "Devlet Memurları Kanunu" kapsamında kullanılan doğum sonrası aylıksız izin süreleri artık kademe ve derece ilerlemesinde değerlendirilecek. Düzenlemeye göre doğum yapan memurun doğum sonrası analık izin süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memurun ise doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar kullanabildikleri aylıksız izin süreleri her yıl için bir kademe ilerlemesinde, her üç yıl için bir derece yükselmesinde değerlendirilecek.

 

KADIN KAMU GÖREVLİLERİNİN MAZARET İZİN SÜRELERİ ARTIRILACAK

Memur-Sen’in ailenin dinamik yapısının korunmasına yönelik tekliflerinden biri olan bir başka düzenlemeyle doğum yapan kadın kamu görevlisinin mazeret izin süreleri artırılacak. Buna göre, doğum öncesi analık izin sürelerinin tamamını erken doğum nedeniyle kullanamayan kadın memura doğum tarihi ile iznin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık izin süresine ilave edilecek.

 

EVLAT EDİNEN MEMURA MÜJDE

Evlat edinen memura yeni haklar geliyor. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur (memur olmayan eşin evlat edinmesi dâhil) çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta izin kullanılabilecek. Ayrıca bunlara istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilecek.

 

MEMUR-SEN'İN TALEPLERİNDEN BİRİSİ DAHA HAYATA GEÇİYOR

Doğum yapan memur doğum sonrası analık izin süresi sonunda yarım gün çalışabilecek. Bu sayede Memur-Sen olarak gündeme taşıdığımız taleplerimizden biri daha hayata geçecek. Düzenlemeyle, doğum sonrası analık izin süresi sonunda kadın memur, isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek ve ücretini tam alacak. Çoğul doğumlarda ise bu sürelere birer ay ilave edilecek.

 

Kamu görevlileri doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebinde bulunabilecek. 657 sayılı Kanun’a eklenecek ek madde ile doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izin sürelerinin, eşi doğum yapan memur babalık izin sürelerinin bitiminden itibaren çocuğun ilköğretime başladığı tarihe kadar haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilecek. Ancak, yarı zamanlı çalışmaya başlayan memura takip eden aybaşından itibaren mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin her ödeme unsurunun yarısı esas alınacak, Genel sağlık sigorta primlerinin tamamı yatırılacak.

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelere Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ve Memur-Sen Konfederasyonu Avukatı Ahmet Günenç katıldı.

Bakmadan Geçme