Müjde! Elektrik faturasından alınan 5 bedel iade ediliyor

Elektrik faturalarında yer alan 5 kalem ödemenin yasa dışı olduğu iddiasıyla açılan davada Tüketici Mahkemesi, bu bedellerin iadesi ile bundan sonraki faturalardan çıkarılmasına karar verdi. Avukat Duyguhan Yahşi dava süreci nin tüketicinin lehine işlediğini söyledi

  • 34997

Elektrik faturalarında yer alan  "dağıtım", "iletim", "kayıp", "PSH sayaç" ve "PHS" bedeli adı altındaki kalemlerin yasa dışı olduğu iddiasıyla Erzincan Tüketici Mahkemesi'ne açılan dava sonuçlandı.

Mahkeme, 10 Mart tarihinde sonuçlandırdığı davada, söz konusu bedellerin yasal dayanağı olmadığına karar vererek, davaya konu faturadaki kesinti bedellerinin iadesine ve bundan sonraki faturalarda bu kalemlerin çıkarılmasına hükmetti.

Mahkemenin yaklaşık 1 yıl süren yargılama sonucunda, gerekli araştırmalar ve bilirkişi raporları alınarak, iddiaya konu olan ödeme kalemlerini yasa dışı bularak iadesine ve bundan sonraki faturalarda yer almamasına karar verdi.

Erzincan'da alınan bu kararın bir benzeri, İzmir Ödemiş'te de alındı. Tarımsal bir işletmenin adına açılan kayıp kaçak bedelinin iadesi davası da, yine tüketicinin lehine sonuçlandı. 

Bu tür davalara bakan ve davaların işleyişi hakkında bilgi veren Ankara Barosu'na kayıtlı Avukat Duyguhan Yahşi, Erzincan'da açılan davanın emsal niteliği taşıdığını ve tüketicilerin haksız alınan bu bedelleri geriye dönük 10 yıllık hesaplanacağını ve alınabileceğini söyledi. 

İlk davanın uzun sürdüğünü ancak kararın tüketicilerin lehine çıktığını belirten Av. Duyguhan Yahşi, bundan sonra açılacak davaların çok daha kısa süreceğini ifade etti. 

Yahşi; vatandaşların ödediği fatura bedeli 3 bin 480 liranın altında olması halinde İl Tüketici Hakem Heyetlerine, 3 bin 480 liranın üzerinde olması halinde ise Tüketici Mahkemelerine dava açılarak, haksız kesintilerin iadesi ve iptalini isteyebileceklerini sözlerine ekledi.

Elektrik faturasındaki bu haksızlığa dur demek isteyen tüketiciler, davanın ilerleyişi hakkında detaylı bilgiyi 0553 746 81 10'nolu numarayı arayarak ücretsiz olarak alabilirler.    

Bakmadan Geçme