'Organ bağışı konusunda insanların ikna edilmesi şart'

Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Pirim, 'Türkiye'de organ bağışı konusunda insanların ikna edilmesi şart. 30 bine yakın hasta organ nakli bekliyor' dedi.

  • 791

İZMİR

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İbrahim Pirim, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2015 yılında 7 bin 704 kişinin organ ve doku nakli sonrası sağlığına kavuştuğunu, İzmir'in organ bağışında 80 ili geride bıraktığını belirtti.

Türkiye'nin organ naklinde iyi bir yerde olduğunu bildiren Pirim, bağışlanan bir organın Sağlık Bakanlığının merkezi 'Organ Paylaşım Sistemi” aracılığıyla uygun hastaya en kısa sürede naklin gerçekleştirildiğini belirtti.

Pirim, Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre 22 bin 360'ı böbrek, 646'sı kalp, 2 bin 254'ü karaciğer, 48'i akciğer, 3'ü ince bağırsak, 3'ü kalp kapağı, 270'i pankreas, 2 bin 549'i kornea olmak üzere 28 bin 133 kişi organ ve doku nakli beklediğine işaret etti.

Pirim, 'Türkiye'de organ bağışı konusunda insanların ikna edilmesi şart. 30 bine yakın hasta organ nakli bekliyor.Türkiye'de en fazla organ bekleyen ve her geçen yıl sayısı artan hastaların başında böbrek hastaları geliyor. Her yıl yaklaşık 6-7 bin böbrek hastası nakil listesine dahil olurken, 60 bin 622 böbrek hastası da 15 bin 507 cihazda diyalize giriyor' değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Meriç Ürer www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme