IŞİD'e operasyon yakın

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye'nin IŞİD'i Suriye'nin kuzeyinden çıkarmak için yürüteceği 'kapsamlı' operasyonun teknik görüşmelerinin Pazar günü tamamlandığını ve operasyonun yakında başlayacağını açıkladı

  • 1549

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan IŞİD militanlarının bölgeden çıkarılması için ABD ile Türkiye’nin “kapsamlı” hava operasyonlarına başlayacağını söyledi. Çavuşoğlu, “Teknik görüşmeler dün tamamlandı. Yakında IŞİD’e(DEAŞ)  karşı bu kapsamlı operasyonlara başlayacağız” dedi.

Washington ve Ankara hükümetlerinin Pazar günü planları tamamladığını söyleyen Çavuşoğlu, bölgesel müttefikler Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün’ün yanı sıra İngiltere ve Fransa’nın da operasyonlara dahil olabileceğini söyledi.


Söz konusu kapsamlı operasyon planına göre, Suriye’nin kuzey sınırındaki 80 kilometrekarelik dikdörtgen bir alanda ABD ve Türkiye’nin hava desteği vereceği Suriyeli muhalifler, IŞİD’i bölgeden çıkarmak için savaşacak.
ABD’nin İncirlik Hava Üssü’nden başlattığı hava saldırıları ve Bakan Çavuşoğlu’nun açıkladığı kapsamlı operasyon ile IŞİD’in Türkiye sınırına erişimi engellenerek yabancı savaşçı ve malzeme tedariği önlenmek isteniyor.

 

Çavuşoğlu ayrıca operasyonların Suriye rejimi lideri Beşşar Esed’e mesaj vereceğini ve Esed rejimine karşı müzakere masasında ve Suriye iç savaşının siyasi çözüm yönünde bir baskı unsuru olarak kullanılabileceğini söyledi.


Çavuşoğlu ayrıca Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK’ya yönelik hava saldırılarının da, örgüt silah bırakana kadar devam edeceğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, daha önce yaptığı bir açıklamada "güvenlikli bölge" oluşturulması planlanan bölgeye yapılacak operasyonun amacını şöyle ifade etmişti:

“Bu operasyonun amacı DAEŞ’ten burayı temizlemek. DAEŞ’in temizlendiği alanlar güvenlikli bölgeler olacak. Buraya kimin yerleşmesini istersiniz? Nusra’nın, rejimin ya da Suriye’nin bütünlüğü ile ilgilenmeyen PYD’nin mi gelmesini istersiniz, yoksa 114 ülkenin tanıdığı meşru güçlerin mi gelmesini istersiniz?
Onların gelmesi demek zaten buranın güvenlikli bölge olmaması demek. Güvenlikli bölge ÖSO tarafından korunacak. Rejimin hava saldırısı olmaması için de gerekli önlem alınacak. Başka unsurların buraya gelmesine izin verilmez. Rejimin havadan saldırıları koalisyon tarafından engellenecek.”
Çavuşoğlu, PYD'ye de gerekli uyarıların yapıldığını ve "PYD'nin güvenlikli bölgeye girmeye tenezzül etmemesi gerektiğini" vurgulamıştı.

Bakmadan Geçme