Barajları da yıkarız tırları da yakarız diyen zihniyet

Davutoğlu'ndan HDP'li Kalkınma Bakanı ve AB Bakanı'na uyarı geldi

  • 1264

Başbakan Davutoğlu'ndan HDP'li Kalkınma Bakanı ve AB Bakanı'na uyarı geldi  

Başbakan Davutoğlu:  Kalkınma Bakanı olan Müslüm Bey, sivil toplum içerisinden gelen değerli bir milletvekili. Bakalım barajlara yapılan saldırıları, kalkınma için yapılan o büyük projeler konusunda, HDP nasıl bir tutum takınacak. Kendilerinden çıkan bir bakanın kalkınma projelerine verdiği desteğin yanında mı duracak yoksa bütün 'bu barajlar askeri baraj' diyen Demirtaş ve benzerlerinin zihniyetiyle mi hareket edecekler."

Başbakan Davutoğlu: "Avrupa Birliği Bakanlığı bu açıdan bir yüzleşme bakanlığıdır. Avrupa Birliği tarafından da böyle. Türkiye'yi eleştiren, Türkiye'de özgürlüklerin olmadığını iddia eden bazı bakanlar karşılarında HDP'li bir bakanla temas kuracaklar. Bu da tecrübe edilecek. Avrupa Birliği açısından da bir sınamadır bu. Acaba Avrupa Birliği ülkelerinin hangisinde bu görüşleri olan siyasal bir hareket temsil makamına getirilmiştir. Türkiye'deki demokrasinin düzeyini ve seviyesini de Avrupalılar görmüş olacaklar. Ben onu görmelerini istedim. Türkiye'ye tepeden bakan Avrupalıların, gerektiğinde Türkiye'de en aykırı görüşlere sahip bir partinin temsilcisinin ülke temsili görevine verilebileceğini görmeleri lazım. HDP için de Avrupa Birliği için de bir sınamadır"

Başbakan Davutoğlu, "Avrupa Birliği Bakanlığı, dış temsil yönü de olan ama Türkiye'deki demokrasi anlamında da bir referans ölçüsü olması gereken bir bakanlık. Avrupa Birliği Bakanlığı yapan arkadaşımız bu zeminde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temsilcisi olarak Avrupa'da bulunacak. Bu temsili unutmaması gerekir. Seçerken anayasal zorunluluk var ama yürütürken bu hükümetin iç disiplinine, uyumuna özen gösterecek. Ali Haydar Bey'in herhangi bir şekilde yurt dışında temsil anlamında bir zaaf oluşturmayacağını ümit ediyorum kendi açısından. Brüksel'e gittiğinde eminim bölücü terör örgütü eylemlerini savunamaz. O savunmadığı için de HDP'liler onu eleştiremez ya da Türkiye'deki anayasal düzen yerine şu düzen gelmelidir gibi bir fikri ortaya koyamaz."

Başbakan Davutoğlu: "Doğu ve Güneydoğu'daki aziz vatandaşlarımıza, 'biz her ne kadar Kalkınma Bakanlığı'nı almışsak da bu bölgenin kalkınmaması için 'barajları da yıkarız, tırları da yakarız, şantiyeleri de basarız' mı diyecekler, yoksa dönüp PKK'ya 'yeter yaptığın bu ülkenin kalkınması artık bizim elimizde çek şu eşkıyalarını' diyebilecek cesareti gösterebilecekler mi? İşte bir sınama. Göreceğiz bu 2,5 ayda takınacakları tavır gerçek demokrasi mi istiyorlar, şiddetle Türkiye'de bir kardeş kavgası mı çıkarmak istiyorlar, onu göreceğiz."

 

Bakmadan Geçme