Şeref Malkoç'un İncirlik Üssü çıkışına Robert Pearson'dan yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanının'İncirlik Üssü ABD'ye kapatılabilir' sözleri üzerine, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson yanıt verdi

  • 1023

 

 

Ankara, NATO’daki müttefiki Washington’un, PKK’nın Suriye kolu YPG’yi terörist örgüt ilan etmesi yolundaki girişimlerinden sonuç alamadı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Milli Görüş” siyaseti geleneğinden gelen Başdanışmanı Şeref Malkoç, geçen hafta, ABD’nin terörle, akreple ve yılanla aynı yatağa girdiğini söyleyerek “İncirlik Üssü ABD’ye kapatılabilir” demişti. Şeref Malkoç, ABD’nin bölgede fazla kalamayacağı görüşünü de dile getirmişti.

Amerika Birleşik Devleti hükümeti tarafından desteklenen uluslararası yayın kuruluşu Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, İncirlik Hava Üssü’nün kapatılması ihtimali ve Washington’dan gelebilecek tepkiler konusunda ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson ve Washington Enstitüsü’nden Dr. Soner Çağaptay konuştu.

“SONUÇLARI ÇOK CİDDİ OLUR”

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, İncirlik Üssü’nün kapatılmasının sonuçlarının “çok ciddi” olacağını söyledi ve iki ülke arasında çok büyük bir krize yol açacağının altını çizdi. Robert Pearson, IŞİD ile mücadele ve Suriye’de barış yönündeki çabaların da olumsuz etkileneceğini ve bunun ne ABD’nin ne de Türkiye’nin çıkarına hizmet edeceğini söyledi. Pearson, ABD’nin İncirlik Üssü’nden taşınabileceğini ve bunun için hem Ortadoğu’da hem de NATO üyesi olan Avrupa ülkelerinde yerler bulunduğunu belirtti. Perason, “Elde imkanlar var, yeni bir üs kurma gereği yok,” dedi.

Pearson, Amerikan halkının İncirlik’in ABD’ye kapatılmasını “kabadayılık” olarak algılayacağını ve Amerikan Kongresi’nden gelecek tepkinin son derece olumsuz olacağını kaydetti. İncirlik’te bulunan Amerikan atom bombaları konusunda bilgisi olmadığını belirten Robert Pearson, “ABD her ne tür silahı varsa alır götürür” dedi. 

“PYD’YE YÖNELİR”

Washington Enstitüsü’nden Dr. Soner Çağaptay, ABD’nin Irak ve Suriye’deki önceliğinin radikal İslamcı terörist IŞİD ile mücadele olduğunu kaydetti. Soner Çağaptay, İncirlik Üssü’nün Ankara tarafından boşaltmasının istenmesi halinde ABD’nin PYD ve Irak Kürt Bölgesi Yönetimi (KRG) ile yeni ittifaklara gireceğini ifade etti.

Çağaptay, Amerikan Kongresi ve Pentagon’da Türkiye ile ilgili pek de iyi olmayan düşüncelerin varlığına dikkat çekti ve “İncirlik adımı ilişkilerde kırılmaya neden olur. Türkiye ile ilgili negatif düşünceler yayılır,” dedi. Soner Çağaptay, İncirlik Üssü nedeniyle Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanacak bir kırılmanın Türkiye’yi Rusya’nın tehditleri karşısında “çırılçıplak” bırakacağını da sözlerine ekledi.  

Bakmadan Geçme