Sırtını kardeşine yüzünü AB'ye dön!

AB, vize serbestisi için Türkiye'ye açıkça 'kardeşlerine' sırtını dön diyor… Vize uygulamadığımız çok sayıda Müslüman ülkeye bu yıl içinde vize uygulamaya başlayacağız. sebep Avrupa'nın güvenliği…

  • 271

AB, vize serbestisi için Türkiye’ye açıkça “kardeşlerine” sırtını dön diyor…  Vize uygulamadığımız çok sayıda Müslüman ülkeye bu yıl içinde vize uygulamaya başlayacağız.  sebep; Avrupa’nın güvenliği…

Avrupa Birliği ile imzalanan vize serbestisi anlaşması gereği Türkiye, AB’nin vize uyguladığı ülkelere vize koymaya hazırlanıyor. AB hemen hemen bütün Asya, Orta Doğu, Afrika ülkelerine vize uyguluyor. Vizesiz Avrupa için 89 ülkeyle yapılan vize anlaşmaları askıya alınacak.  Türkiye’nin kültürel ve ticari ilişkilerinin kuvvetli olduğu Irak, Libya, İran, Katar, Lübnan, Kuveyt, Sudan başta olmak üzere Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Mozambik, Kamerun, Kenya gibi Müslüman ülkelere de vize konacak.  Türkiye böyle bir uygulamayla tarihi duruşuna ve mirasına sırtını dönerken, ekonomik olarak da kendini zora sokacak…

Tolga SAÇIKARALI

BEN VİZE UYGULUYORUM  SEN DE UYGULA!

TürkiyE, Avrupa’nın istediği vize mantığını hayata geçirirse, yıllardır Türk insanının çektiği vize eziyetini bu sefer dost ve kardeş ülke insanı çekecek. Öyle ki  kardeş Türki Cumhuriyetlere bile vize koyacağız. Bu durum senelerdir Asya ve Ortadoğu ile ticaret yapan binlerce şirketin iflasına da zemin hazırlayacak.

“Vizesiz Avrupa” söyleminin içeriğinde ne olduğu tam olarak bilinmese de büyük bir zafer kazanmışız edasıyla gündemde tutuluyor. Bazı kesimler bunun mükemmel bir hamle olduğunu düşünse de, uygulamanın hayata geçmesiyle Avrupa’ya vizesiz girişin Orta Doğu, Afrika ve Uzak Doğu’da birçok ülkeye Türkiye’nin vize uygulaması başlatmasına neden olacak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vizesiz girişine izin veren uygulamanın Haziran 2016’da yürürlüğe girmesi planlanıyor.  Fakat AB’nin şart koştuğu koşullar, ekonomik olarak Türkiye’yi zor durumda bırakacak.  Türkiye’nin ticari ilişkilerinin kuvvetli olduğu Irak, Libya, İran, Katar, Lübnan, Kuveyt, Sudan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Mozambik, Jamaika, Kamboçya, Kamerun, Kenya gibi ülkelere, Avrupa aşkına vize konulabilir.

İTHALAT RAKAMLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞE NEDEN OLUR

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin neredeyse tamamı bütün Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine vize uyguluyor. Vize verecekleri insanlara da biometrik pasaport, teminat parası, referans aile, yabancı dil bilgisi gibi bir dizi engel çıkartıyorlar. Bu şartların yerine getirilmesi de oldukça zaman alıyor. Eğer Türkiye de Avrupa’nın vize mantığını uygulamaya başlarsa, ithalat rakamlarında ciddi düşüşler yaşanabilir. Hatta ticaret pazarı bile değişebilir. Bu değişim ise senelerdir Asya ve Ortadoğu da ticaret yapan binlerce şirketin iflasına sebep olabilir.

TÜRKİYE’YE TURİST GÖNDEREN ÜLKELERİ DE KAPSIYOR

Bu uygulama, Suriye, Afganistan gibi sadece yasadışı göçmen potansiyeli yüksek olan ülkeleri değil, Türkiye’ye önemli düzeyde turist gönderen ülkeleri de kapsıyor. Türkiye vatandaşları için AB ülkelerine vizesiz seyahat son derece önemli bir adım olduğunu  Ancak ülkemizin sağladığı vizesiz seyahat olanağı ile turizmde rekabet avantajı sağladığını da belirten Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, birçok ülkeden gelecek turist sayısında önemli oranda düşüş olacağını söyledi.

İSRAİL’E GO FİLİSTİN’E STOP!

Türk vatandaşlarının vizesiz giremediği İsrail’den Türkiye’ye giriş yapan İsrail vatandaşları vize muafiyetinden yararlanıyor. Mesele bununla da bitmiyor. Her seferinde Filistin halkının yanında olduğunu belirten devlet ricali Siyonistleri ülkeye vizesiz sokarken, bağımsız bir devlet olarak tanıdığı Filistin’i ise vizeye tabi tutuyor! İsrail’e tek taraflı vize muafiyet hakkına herhangi bir engel koymayan ve bu uygulamayı senelerdir sürdüren Hükümet, Filistinlilere uygulanan vize şartını ise görmezden geliyor. Türkiye Müslüman ülkelere bir bir vize uygulamaya hazırlanırken, İsrail’den neden vizeden muaf tutulduğu merak konusu.

MÜSLÜMAN ÜLKELERE TÜRKİYE VİZESİ KONULACAK

TürkiYE için AB ülkelerine vizesiz seyahatin önemli olduğunu ancak ülkemizin sağladığı vizesiz seyahat olanağı ile turizmde rekabet avantajı sağladıklarını belirten TUROB Başkanı Timur Bayındır, vize uygulamasıyla turist sayısının da önemli oranda düşeceğini söyledi.

YILLARDIR BİZİM ÇEKTİĞİMİZ ÇİLEYİ ŞİMDİ ONLARA ÇEKTİRECEĞİZ

AB’nin Türkiye’ye vizelerin kaldırılması için öne sürdüğü 72 kriterden öne çıkanlar…

Göç veren ülkeler için sınırda vize uygulamasının kaldırılması; damga vize yerine sticker vize uygulamasına geçilmesi, havaalanı transit vize uygulamasının başlatılması…

Türkiye’nin vize politikası ve mevzuatının AB ile uyumlaştırılması…

Pasaport ve vizelerde belge güvenliğinin sağlanması ve bu alanda AB ile işbirliğinin artırılması...

Pasaportların, parmak izi de içeren biyometrik hale dönüştürülmesi...

Yabancıların ülkeye girişi, kalışı ve çıkışı ile ilgili kuralların AB ile uyumlaştırılması...

Bakmadan Geçme