'Şu anki ekonomiyi kesinlikle balon olarak tarif etmem'

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, 'Şu anki ekonomiyi kesinlikle balon olarak tarif etmem. İyileşen bir iş gücü piyasamız ve yüzde 5'lik işsizlik oranımız var' dedi.

  • 838

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Amerikan ekonomisinin "balon" olmadığını söyledi.

Merkezi New York'ta bulunan ve 700'den fazla yüksek lisans öğrencisine ev sahipliği yapan International House'da Yellen, kendinden önceki Fed başkanları Ben Bernanke, Alan Greenspan ve Paul Volcker'la bir oturum gerçekleştirdi.

Tarihte ilk defa gerçekleşen oturumda, ABD'nin yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğu eleştirilerine yanıt veren Yellen, "Şu anki ekonomiyi kesinlikle balon olarak tarif etmem. İyileşen bir iş gücü piyasamız ve yüzde 5'lik işsizlik oranımız var." dedi.

"Aralıkta alınan faiz artırım kararı yanlış değil. Bu kararın ardından Amerikan ekonomisi gelişim göstermeye devam etti." değerlendirmesinde bulunan Fed'in 15. Başkanı Yellen, Fed'in ABD ekonomisini yakından takip ettiğinin ve bundan sonraki kararlarında da mantıksal bir yol izlemeye devam edeceğinin altını çizdi.

"Düşük üretim ABD ekonomisi için sorun"

Fed'in 14. Başkanı olarak 2006-2014 yılları arasında görev yapan Ben Bernanke ise küresel finansal zayıflığın ABD ekonomik görünümü için risk oluşturduğunu söyledi.

Fed'in 1987-2006 yılları arasında 13. Başkanı olarak görev yapan ve 4 farklı ABD başkanıyla çalışan Alan Greenspan de düşük üretim seviyesinin ABD ekonomisi için önemli bir sorun teşkil ettiğini dile getirdi. 

Fed'in 12. Başkanı olarak 1979-1987 yılları arasında görev yapan Paul Volcker da Fed'den önce de resesyonların olduğunu hatırlatarak, ekonomideki sıkıntılı dönemlerin gereğinden fazla endişe yaratmaması gerektiğini kaydetti. 

Söz konusu 4 başkanın 37 yıllık görev sürelerinin, 1913'te kurulan Fed'in yaklaşık üçte birlik tarihine eş değer olduğu bildirildi. 

Bakmadan Geçme