Sultan 2. Mahmud'un tuğrası Etnoğrafya Müzesinde sergileniyor

Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosluğuna ABD'de yaşayan Türk kökenli kişi tarafından teslim edilen, Ankara'daki Etnoğrafya Müzesinde sergilenmeye başlanan Osmanlı Devleti armasının Sultan 2. Mahmud'a ait olduğu belirlendi.

  • 960

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD'de yaşayan Türk kökenli kişi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğüyle iletişime geçerek, Osmanlı Devleti armasını teslim etmek için başvuruda bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın talimatıyla arma, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosluğu yetkililerince teslim alındı ve diplomatik kargoyla Etnoğrafya Müzesi Müdürlüğüne ulaştırıldı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğünce incelenen armadaki tuğranın, Sultan 2. Mahmud'a (1808-1839) ait olduğu tespit edildi.

Armadaki güneş simgesinin, Osmanlı Devletinin büyüklüğünü, güneşin ortasındaki tuğranın en büyük Müslüman-Türk hanedanını, kavuğun saltanat ve hilafeti, çiçeklerin müsamahayı, terazinin adaleti, kitabın Kuran-ı Kerim'i, silahların orduyu, madalyonların çeşitli milletlerden oluşan Osmanlı toplumunu temsil ettiği belirtildi.

Atlas kumaş üzerine renkli ipliklerle işlenen armanın çerçevelendiği bildirildi.

Arma, müzede sergilenmeye başlandı.

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme