Tahvil faizi yaklaşık bir yılın dibinde

Küresel risk iştahının artması ve Merkez Bankası Başkanı belirsizliğinin ortadan kalmasıyla gösterge tahvilin bileşik faizi yaklaşık 1 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 9,33'e geriledi.

  • 1005

Gösterge tahvilin bileşik faizi yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine geriledi. 

Hafta başından bu yana küresel piyasalardaki olumlu hava ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı belirsizliğinin ortadan kalkmasının etkisiyle, tahvil faizleri de düşüşe geçti. 

Geçen haftanın son işlem gününü yüzde 9,97 seviyesinden tamamlayan 2 yıllık tahvilin bileşik faizi, bu hafta yüzde 9,33'e gerileyerek 22 Nisan 2015'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye indi. Aynı şekilde 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 10,05'ten 5,5 ayın en düşük düzeyine olan yüzde 9,47'ye geriledi. 

Analistler, küresel piyasalarda artan risk iştahı, yurt içinde Merkez Bankası Başkanlığı atamasına dair belirsizliğin sona ermesi ve orta-uzun vadede enflasyonun düşeceğine ilişkin pozitif beklentilerin artmasıyla, tahvil faizlerinin yüzde 9'a doğru hareket ettiğini ifade ediyor. 

İş Yatırım Hazine ve Portföy Yönetmeni Barış Keskin, yabancı yatırımcıların yüzde 10 seviyesinin üzerindeki tahvil faizlerini enflasyon beklentileri göz önüne alındığında iyi bir giriş noktası olarak kullandıklarını belirtti.

"Enflasyondaki düşüş tahvil alımlarını destekliyor"

VakıfBank Ekonomik Araştırmalar tarafından yapılan değerlendirmede ise 10 yıllık tahvillerin genelde "Real Money" olarak sınıflandırılan yabancıların daha yoğun ilgi duyduğu segment olduğunu ifade ediliyor. 

Tahvillerdeki son dönemdeki düşüşün temel nedeninin ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımıyla ilgili söylem değişikliğine gitmesi yanı sıra diğer büyük merkez bankalarının (Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası) eksi faiz ve daha fazla para basımlarının Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere ilgiyi artırması olarak görülüyor.

Tahvil faizlerindeki düşüşün içsel sebeplerin ise enflasyonun yıllık bazda sert düşüşü ve bu düşüşün bir iki ay daha devam edecek olması olduğu kaydediliyor. ına bağlı olacak gibi görünüyor." ifadelerine yer verildi.

Bakmadan Geçme