Taşeron işçilere müjde!

Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin taşeron işçileri ilgilendiren yasa tasarısını değerlendirdi.

  • 1382

Taşeron işçileri ilgilendiren yasa tasarısını Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin değerlendirdi. Tarkan Zengine göre, çalışma hayatının temel sorunlarından biri olan taşeron işçilerinin tümüne kadro verilmesi devrim sayılabilecek bir adım olduğunu söyleyerek çok yerinde bir karar olduğunu dile getirdi.

Tarkan Zengin kimlerin kadroya alınacağı hakkında kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerindeki yaklaşık 720 bin taşeron işçinin kapsama alındığı belirterek, taşeronlardan kamu idarelerinde güvenlik ve temizlik çalışanları, büro görevlisi, bilgi işlemci vb. tüm işlerde çalışanların kapsama gireceğini söyledi.

Tarkan, işin niteliği gereği geçici hizmetler kapsamında 3-6 ay gibi çalıştırılan personelin de kanun kapsamına alınması yerinde olacağını yorumladı.

Kadroya alınacak şartlar arasında memurluğa atanma şartı olmasının doğru olmadığını dile getiren Tarkan, 1 Kasım öncesinde çalışıyor olmaktan ne kastedildiğinin açıklanması ve 1 Kasım öncesinde belli bir süre prim ödenmiş olması şartının taslakta olup olmadığı bilenmediği için bu konu önemli bir tartışma alanı olduğu konusuna dikkat çekti.

Tarkan taşerona kadro verilmesinin ne zaman olacağı ile ilgili sözleşmenin içeriğinde hangi hususlar olacağı önemlidir. Çünkü sendikalı olan taşeronların toplu iş sözleşmesi yapma hakları göz ardı edilmiş gibi görünmektedir. Çalışanlara şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilmesi ile çalıştıkları işlerde ve kurumlarda çalışmaya devam etmesi gerektiğini değerlendirdi.

Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin sonuç alarak tüm taşeronların kadroya alınacak olması çalışma hayatı açısından devrim sayılabilecek önemli bir düzenleme olduğunu dile getirdi. 

Bakmadan Geçme