TGF'den başkent çıkarması... Medyanın sorunlarını siyasetin gündemine taşıdılar

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Yönetim Kurulları, Ankara'da siyasi partilere yaptığı ziyaretlerde, medyanın sorunları ve çözüm yollarını siyasilerin gündemine taşıdı.


Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Yönetim Kurulları, Ankara’da siyasi partilere yaptığı ziyaretlerde, medyanın sorunları ve çözüm yollarını siyasilerin gündemine taşıdı.

Gazetecilerden oluşan heyet CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Jülide Sarıeroğlu, Ali İhsan Yavuz ve Lütfi Elvan ile yaygın ve yerel medyanın genel durumunu değerlendiren heyet üyeleri, hazırladıkları geniş kapsamlı “Medya Raporu-2019” dosyasını siyasetçilere sunarak, çözüm için destek istedi. Yaygın ve yerel medya ile ilgili geniş kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı ziyaretlere katılan gazeteci heyetinde yer alan isimler şöyle:

TGF ve Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca, TGF Genel Başkan Vekilleri İbrahim Erdoğan ve Cafer Esendemir, Genel Sekreter Bayram Ekici, Genel Başkan Yardımcıları Sezai Matur, Cemal İncesoyluer, Turgay Demirtaş, Genel Sayman Derya Akbıyık, Genel Sekreter Yardımcısı Levent Altun, Yönetim Kurulu Üyeleri Kenan Çimen, Hasan Özgür Özen, İlker Ülker, Basın Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Çetin Gürol, Mali Sayman Mehmet Işık, İstanbul Avrasya Gazeteciler Cemiyet Başkanı Oğuzhan Bayrak.

Ziyaretlerde konuşan TGF ve Basın Vakfı Genel Başkanı Karaca, medyanın genel fotoğrafını çekerek özetle şunları kaydetti:
“Anadolu basını can çekişmekte. Kağıt noktasında dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız, bu yıl küçük bir artış yapılan Basın İlan Kurumu (BİK) Resmi ilan tarifesi en az %50 artırılmalı, çok yüksek olan BİK komisyon oranları düşürülmeli, Anadolu basınına BİK tarafından kredi imkanı sağlanmalı, İcra ilanlarını yerel basına vererek vatandaşlar da aynı anda yüksek maliyetlerden kurtarılmalı, yerel merkezli uydu oranlarının düşürülmesi gerekli,  İnternet medya yasası tekrar acilen gündeme alınmalı ve gazetecilerimizin tekrar haklarına kavuşmalarının sağlanmasını ve yerel medyanın acilen desteklenmesi gerekli. Sizlere sunduğumuz Medya Raporunda geniş olarak sorun ve çözüm önerileri yer almakta. Sizlerin de yerel medyaya desteğinizi bekliyoruz.”

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ?

TGF ve Basın Vakfı heyetini MYK toplantı salonunda ağırlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kılıçdaroğlu'nun gazetecilerle buluşmasında gazeteci olan Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan da hazır bulundu.

Kılıçdaroğlu özetle şöyle konuştu: “Bugüne kadar biz basının hep yanında olduk. Bundan sonra da daha fazla yanında olacağız. Medyanın sorunlarını çok iyi biliyoruz. Arkadaşlarımız sürekli olarak meclise bu konuları taşıyorlar ama yetmez. Bundan sonra sizlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini daha fazla aktarıp sizin sesinizi duyuracağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TGF Yönetim

Kurulu Üyesi ve Tokat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

Cemal İncesoyluer ile birlikte.

 

AKŞENER'İN SÖZLERİ

TGF ve Basın Vakfı heyetini ağırlamaktan onur duyduğunu söyleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener şunları kaydetti:
"Bizlerin sesi olan yerel basını önemsiyoruz. Böyle ciddi bir çalışma yaparak hazırladığınız sorunlarınıza ilişkin dosyayı inceleyip gerekenleri yapacağız. Bizlerde İYİ parti olarak önümüzdeki günlerde basının sorunlarıyla alakalı bir Medya Sempozyumu düzenliyoruz. Mecliste de sizlerin sorunlarını aktarıp çözüme kavuşturulması noktasında tüm arkadaşlarımla beraber çalışacağımıza söz veriyorum. Güçlü bir yerel basın güçlü Türkiye demektir. Bizler de bunun bilincinde olarak sorunlarınıza ortak olup basını güçlendirmek için sizlere destek olacağız.” 

TGF heyeti İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile birlikte.

Parti kurmaylarından Aytun Çıray'ın da hazır bulunduğu görüşmede TGF Başkanı Karaca, İYİ Parti lideri Akşener'e plaket hediye etti.

AK PARTİ GENEL MERKEZİNDEKİ TEMASLAR

Ak Parti Genel Merkezinde öğle yemeğinde TGF ve Basın Vakfı heyeti ile bir araya gelen ve daha sonra gazetecilerle bir toplantı yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, şunları kaydetti:

"Yerel basının demokrasinin gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ben yıllarca Sakarya’da siyaset yaptım ve yerel basının, kentlerin sorunlarının çözümünde ne kadar faydalı işler yaptığına şahit oldum. Sadece haber verme dışında bir de denetim görevi üstleniyorsunuz. Hata yaptığımızda bunu düzeltme imkanı veriyorsunuz.  Biz siyasetçilerin de seslerini en güzel duyurabildikleri bir alan yerel basın. Bu nedenle yerel basının güçlü olmasını biz de arzuluyoruz. Ancak yerel basının içinde de doğru olmayan haberler, hakaret içeren yazılarla siyasetçiler hedef alınabiliyor. Bu noktada bir otokontrol mekanizması olması gerektiğini düşünüyorum. Meslek örgütlerinizin bu konuda sorumluluk üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Yerel basının güçlü örgütü Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun ziyaretinden mutlu olduk. Bu anlamda yerel basının sorunlarını dile getiren kapsamlı dosyanızı inceleyeceğim. İlgili Genel Başkan Yardımcılarımıza ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na da bize ilettiğiniz sorunları aktaracağım. Ayrıca bu seçim öncesinde aldığımız çevre kirliliği önleyici kısıtlamalardan önemli oranda tasarruf edeceğiz. Tanıtım çalışmalarında yerel basının kullanımı konusunda da önerilerde bulunacağım.’’

TGF heyeti AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ile birlikte.

Heyeti ağırlayan bir diğer AK Parti kurmayı da Jülide Sarıeroğlu oldu. "Türkiye’nin en büyük sivil toplum meslek örgütü TGF ve Basın Vakfı temsilcilerini ağırlamak mutluluk verici" diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sarıeroğlu, “Gazetecilerin refahını da yükseltmek bizlerin görevi. Sorunlarınızı aktardığınız rapora ilişkin araştırma ve çalışmalar yapacağız. Sizlere yardımcı olmak bizlerin görevi. Ak Parti hükümeti olarak basına katkı sağlamak bizlere gurur verir. Medyanın sorunlarını dile getirecek çözümü için çalışıp takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Heyet, AK Parti Genel Merkezi'nde, eski başbakan yardımcılarından Lütfi Elvan'la da bir araya geldi. "Ekonomik sorunlarla boğuşan basının sorunları bizlerin sorunlarıdır. El birliği ile çözüm noktasında çalışmalıyız" diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan, parti olarak birçok büyük yatırıma imza attıklarına işaret ederek şöyle devam etti:

"Bütün bunları yaparken basınımız hep bizimle birlikte oldu. Bugün sizleri ağırlamak ve sorunlarınıza ortak olmaktan mutluluk duydum. Bizlerin göremediği bir çok hususu dile getirerek aynı zamanda bizleri de bilgilendirmiş oldunuz. Dosya halinde aktarmış olduğunuz bu sorunların çözüm noktasında Ak Parti olarak var gücümüzle çalışacağız. Gazetecilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında daha özverili olacağız.” 

Gazetecilerin ziyaret ettiği genel başkanlar ve AK Parti kurmayları, TGF tarafından sunulan dosyadaki basının sorunlarına ilişkin gerekli girişimleri yapacaklarını, bu bağlamda çözüme kavuşturmak için konunun takipçisi olup gündemdeyj tutacaklarını, Anadolu basınının daha da güçlenmesi ve sorunlarının çözülmesi noktasında çalışacaklarını ifade etti.

Bakmadan Geçme