TSK, Suriye'ye girdi! Cerablus'a 'Fırat Kalkanı' operasyonu başladı

Türkiye, ABD-PKK/PYD iş birliği ile Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmak istenen 'terör koridoru'na bu gece yarısı şok bir darbe indirdi.

  • 4122

Son dakika gelişmesi: Türk Silahlı Kuvvetleri, sabaha karşı 04.00'te Suriye'ye harekat başlattı! İşte son durum!

Suriye sınırında DAEŞ'in elinde kalan son önemli kale olan Cerablus'a operasyon başlatıldı.

 ABD-PKK/PYD iş birliği ile Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmak istenen "terör koridoru"na bu gece yarısı şok bir darbe indirildi.

Türkiye, Cerablus'a kendi desteklediği Suriyeli muhaliflerin hakim olması için bu gece son hamleyi yapmak için harekete geçti.

Türk savaş uçakları 24 Kasım 2015'de Rus uçağının düşürülmesinden bu yana ilk kez sınırın Suriye tarafına geçmiş oldu. Bu şu anlama geliyor: Türkiye ile Rusya ile arasında tam mutabakat sağlandı.

BAŞBAKANLIK'TAN OPERASYONAÇIKLAMASI

Başbakanlıktan operasyona ilişkin saat 11.30'da yazılı açıklama geldi.

İşte o açıklama:


TSK tarafından Cerablus ve çevresinde başlatılan operasyon hakkında.

BASIN AÇIKLAMASI

 

"23.08.2016 tarihinde Gaziantep'in Karkamış ilçesine yapılan roket saldırıları üzerine, halkımızın can ve mal güvenliğini korumak ve yapılan sınır ihlallerini önlemek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyon başlatılmıştır.

Bu kapsamda düşman unsurlarına cevap ve her türlü terörist grupla mücadele amaçlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bugün saat 04.00 itibariyle daha önceden belirlenen DAEŞ hedeflerine yönelik topçu atışı başlamıştır. Cerablus ve çevresinde ilk önce 81 hedef etkisiz hale getirilmiştir.

Saat 08:16 itibariyle 294 topçu ateşi yapılmış, ayrıca sabah saat 06:08 ile 07:50 arasında Hava Kuvvetlerimize ait F16 uçakları ile Cerablusta 12 hedef vurulmuştur.

Bu tür sınır ihlalleri ve halkımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren konularda misliyle mukabelede bulunulacaktır."

 

 

11.16 ASKERİ KAYNAKLAR: TANK BİRLİKLERİMİZ SURİYE SINIRINDAN GEÇTİ

DHA'ya bilgi veren askeri kaynaklar, "Tank birliklerimiz Suriye sınırından içeri girdiler. Harekat devam ediyor" dedi.

11.09 REUTERS: KARA BİRLİKLERİ SURİYE'YE GİRMEDİ, ÖZEL HAREKAT SURİYE'DE

Reuters askeri yetkililerin verdiği bilgiye dayandırdığı haberinde, tanklar sınır çizgisinden anlık ve görünen IŞİD hedeflerine ateş açtı. Henüz kara kuvvetlerinin Suriye'ye girmediğini belirten askeri kaynaklar bir grup özel harekat askerinin ise Suriye'ye geçtiğini ifade etti.

SAAT 10.42 SINIRDA ÇATIŞMA: TANKLAR ATEŞ AÇTI

NTV, sınırda çatışmanın başladığını ve tanklardan IŞİD mevzilerine ateş açıldığını aktardı.

Sınırdan bildiren NTV ve AFP muhabirleri bir düzine tankın sınırdan geçip Suriye'ye geçtiğini aktardı.

SAAT 10.41 - ABD HAREKATA HAVADAN KORUMA SAĞLAYACAK

Reuters'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili "Harekata havadan koruma sağlayacağız" dedi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'e Türkiye seyahatinde eşlik eden yetkili, Biden henüz Türkiye'ye varmadan önce yaptığı açıklamada, Türkiye'nin planları hakkında Washington'un bilgi sahibi olduğunu kaydetti.

SAAT 10.26 - 81 HEDEFE 294 ATIŞ YAPILDI

Askeri kaynaklar, 81 hedefe 294 atış yapıldığını kaydetti. Kaynaklar, "Şu an itibariyle atışlara devam ediliyor. Havada bekler pozisyonda olan iki F-16 ile anlık tespit edilen hedefler vurulmakta" dedi.

SAAT 10.23 - MÜSLİM:  TÜRKİYE, SURİYE BATAKLIĞINDA, IŞİD GİBİ YENİLECEK

Cerablus'a düzenlenen operasyona ilişkin Suriyeli Kürtler adına ilk açıklamayı PYD lideri Salih Müslim yaptı. Twitter hesabından İngilizce, Türkçe ve Arapça bir mesaj paylaşan Müslim, tweetin İngilizce bölümünde "Türkiye Suriye bataklığında. DAİŞ (IŞİD) gibi yenilecektir" ifadelerini kullandı.

Türk uçakları ve tankları, Suriye'ye girdi! Cerablus'a 'Fırat Kalkanı' operasyonu başladı

SAAT ​10.04 -BAKAN ALA: ILIMLI MUHALEFETİ DESTEKLİYORUZ

Operasyona ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Ilımlı muhalefeti destekliyoruz" dedi. Ala'nın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Adeta Türkiye terörle savaş halindedir. Bu bölgede Türkiye'ye açık tehlike söz konusudur. Türkiye bunlara seyirci kalamaz.

Terör örgütlerinin yanıbaşımızda oluşturduğu tehditlere fırsat veirlmeyecektir. Sınırımızdaki terör tehditi ortadan kalkıncaya kadar harekat sürecek.
Vatandaşlarımızın güvenliği için gereken önlemler alındı. 6 köy boşaltıldı.
Bizim vazgeçilmezimiz Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması."

SAAT 09.52 - OPERASYONUN ADI 'FIRAT KALKANI' OLDU

Harekatın adının Fırat Kalkanı olarak belirlendiği kaydedildi.

​SAAT 09.45 - CERABLUS'TAN KARKAMIŞ'A HAVAN MERMİSİ

Operasyon sonrası Cerablus'tan, Karkamış'a havan mermisi atıldı. Merminin ilçe merkezindeki boş bir araziye düştüğü kaydedildi.

​Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapılıyor.

Anadolu Ajansı, harekatın 04.00'te başladığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının, IŞİD hedeflerini bombaladığı bilgisini geçti.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

​Öte yandan Gaziantep'in Karkamış ilçesinden de bölgeye tank ve obüs atışları yapıldı.

ORGENERAL AKAR, HAREKAT MERKEZİNDE

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar,  harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay karagahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde harekatı yönetiyor.

 

63 HEDEFE 224 ATIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Askeri kaynaklar, Suriye'nin kuzeyine yönelik harekat kapsamında 05.45'te başlayan top ve çok namlulu roketatar atışlarıyla 63 hedefe 224 atım yapıldığını duyurdu.

 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedeften 11'inin tam isabetle vuruldu

OPERASYONA F-16'LAR DA KATILIYOR

Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katılıyor.

'AMAÇ SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAMAK'

Harekat kapsamında geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi.

Askeri kaynaklar, Suriye'nin kuzeyinde başlatılan harekatın amacını üç cümlede özetledi: 

1- Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak.

2- IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek.

3- Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak.

 

'BORDO BERELİLER SURİYE'DE' 

NTV, TSK özel kuvvetleri unsurlarının, sınır bölgesinden sızma harekatıyla Suriye topraklarına girdiğini aktardı. Bordo Bereliler, kentin bazı yerlerinde IŞİD'in direncini kırmaya yönelik nokta operasyonlar düzenledi.

'BORDO BERELİLERİN BAŞINDA ZEKAİ AKSAKALLI VAR'

Sabah'ın haberine göre, zırhlı kepçeler ile açılan barikatlar sonucu oluşturulan koridordan bölgeye giren bordo berelilerin başında ise Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın olduğu öğrenildi.

Reuters'ın servise koyduğu haberde TSK Özel Kuvvet unsurlarının Suriye topraklarına girdiği belirtildi. Bordo Berelilerin kentin bazı noktalarına sızdığı iddia ediliyor.

 Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Cerablus bölgesini terör örgütü IŞİD’ten temizlemek amacıyla askeri harekat başlatıldı. Tank, topçu ve ÇNRA atışlarıyla IŞİD hedefleri ateşe tutuldu. Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu gerçekleştirildi. Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katıldı. Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu.

Askeri ve diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre; operasyonla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.

10.30 itibarıyla topçu ve ÇNRA ile tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldı ve atışlara devam ediliyor. Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatılan harekatın adı "Fırat Kalkanı" olarak belirlendi.

İŞTE CERABLUS OPERASYONUNU YÖNETEN "15 TEMMUZ" KAHRAMANI O KOMUTAN!

Türk uçakları ve tankları, Suriye'ye girdi! Cerablus'a 'Fırat Kalkanı' operasyonu başladı

 Zırhlı kepçeler ile açılan barikatlar sonucu oluşturulan koridordan bölgeye giren bordo berelilerin başında ise Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın olduğu öğrenildi. Aksakallı, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, emir astubayı Ömer Halisdemir'e, "ÖKK'ye gelecek olan Tuğgeneral Semih Terzi haindir. Onu vur. Bunun ucunda şehadet var" emrini vermiş, Halisdemir de emri gözünü kırpmadan yerine getirmiş ve kalleş darbecilerce şehit edilmişti. Bu kritik müdahale, darbenin önlenmesinde en önemli köşe taşlarından biri olmuştu.

 

TANKLAR SURİYE'YE GİRDİ

Son dakika: Hürriyet muhabiri Uğur Ergan verdiği bilgiye göre Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tanklar saat 11.07 itibariyle Suriye’ye girdi. Askeri kaynaklar Türk tanklarının Suriye’ye giriş yaptığını ve IŞİD hedeflerini vurmaya başladığını bildirdiler.

F-16'LER İNMEDEN VURUYOR, SAYI ARTTI

Suriye Cerablus'taki IŞİD hedeflerine sabah karşı operasyon başladı. 10.39 itibarıyla topçu ve ÇNRA ile tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldı ve atışlara devam ediliyor.  Tanklar da sınıra yaklaştı ve IŞİD hedeflerine ateş yapılıyor.  Havada bekler pozisyonda olan 2 F-16 ile anlık tespit edilen hedefler vuruluyor.  Askeri kaynaklardan verilen bilgiye göre askeri harekata piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri,  muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları (İHA’lar dahil) katılıyor... TSK'dan yapılan açıklamada, operasyonun adının 'Fırat Kalkanı' olduğu belirtildi.

04.00'TEN İTİBAREN NELER YAŞANIYOR?

Cerablus operasyonu kapsamında IŞİD hedefleri 1.45 dakika boyunca topçu ateşiyle vuruldu. 63 hedefe 224 atım yapıldı. Ardından Türk savaş uçakları Cerablus'ta IŞİD hedeflerini bombaladı. Askeri kaynaklar Cerablus ve Keklice'deki 12 hedeften 12'sinin tam isabetle vurulduğunu duyurdu. Sınırda geçit açma çalışmaları sürüyor. Reuters ise Özel Kuvvetlerin Suriye'de olduğu iddiasını duyurdu. Askeri kaynaklar operasyonun amacını da açıkladı. Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezinde (Gnkur.Bşk, IInci Bşk. ve J. Başkanları) ve Kuvvet k.lıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet K.ları ve karargahın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor. Bir diğer iddia ise Bordo-Berelilerin Suriye'ye girdiği yönünde...

 

 

SAHRA HASTANESİ KURULDU 

Tankların bulunduğu Soylu Mahallesi’ndeki sosyal tesis ise sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlar ile sahra hastanesi kurulduğu görüldü.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, harekatın başladığını duyurarak amacın bölgenin IŞİD’den arındırılması olduğunu duyurdu. Öte yandan harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği de sınır hattında Cerablus’un karşısındaki geniş bir bölgeyi ’özel güvenlik bölgesi’ ilan etti.

KARKAMIŞ’A GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAK

Bu arada özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için Karkamış’a giriş ve çıkışlar da yasaklandı. İlçeye ulaşımı sağlayan yolların tamamı jandarma tarafından kesilirken, kimsenin ilçeye gitmesine izin verilmiyor. 

 

 

 

 

 

ÖSO SAVAŞÇILARI TÜRKiYE’DE….

Suriye'den Türkiye'ye getirilen 1500 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçısı, Cerablus'a geçmek için Gaziantep'in Karkamış ilçesinde, sınırda bekletildiği öne sürülüyordu.

Türk ordusunun topçu bataryalarının Suriye'nin Cerablus kentinde DAEŞ'i pazartesi akşam saatlerinde vurmuştu.  Topçu bataryaları eçen hafta Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçen Menbic'de ise PKK/YPG'yi ateş altına almıştı.

İki noktaya yapılan atışların amacı ise ÖSO militanları için koridor oluşturmak" olarak ifade edilmişti.

Menbiç'teki PKK/PYD hedeflerine yönelik 20 topçu atışı yapıldığı belirtilerken, DAEŞ kontrolündeki Cerablus'un ise daha yoğun bir bombardımana tutulduğu söyleniyordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hafta başında "DAEŞ'i sınırdan temizleyeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet teşkilatı sınırda güvenlik tedbirlerini artırmış, sınıra tank ve zırhlı personel taşıyıcılar sevk edilmişti.

ÖSO birliklerinin IŞİD'in yani DAEŞ'in kontrolündeki Halep'in Cerablus ilçesini geri almak için operasyon hazırlığında olduğu haberleri gelmişti.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu birlikler Halep'in kuzeyinde oluşturulmak istenen güvenli bölgedeki Azez, Mari üçgeninde bulunan Cerablus'a operasyon için  teyakkuz haline getirilmişti.

 ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ile PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin, Halep'in Münbiç ilçesini iki hafta önce terör örgütü DAEŞ'ten geri almasının ardından söz konusu Cerablus operasyonun öne alındığı ileri sürülmüştü.

 

CERABLUS OPERASYONUNUN TÜRKİYE İÇİN ÖNEM NE?

Türkiye, ABD ve Suriyeli muhaliflerin desteği ile Gaziantep'in Karkamış ilçesi sınırındaki DAEŞ kontrolünde bulunan Cerablus'a operasyon düzenleyerek bir taşla iki kuş vuracak. Birincisi;  Cerablus'a müdahale edilerek sınırdaki DAEŞ tehdidi savuşturulmuş olacak.  İkincisi; Kobani'den Afrine "terör koridoru" denilebilecek "Kürt koridoru-PKK koridoru" oluşturulmasının önüne geçilecek.

 

 

Güneyimizdeki son durum, bloğumun başındaki haritada görülmektedir.

Bilindiği gibi, ilk aşamada, ülkemizin güneyinde, Suriye yönetiminin PYD ile yaptığı bir antlaşma ile, aralarında 100-150 kilometre mesafe buluna Afrin, Kobani ve Cizire adı altında üç Kürt kanton kuruldu...

İkinci aşamada, bu kantonlar birleştirilerek bir "Kürt koridoru" oluşturulmak istendi...Bu oluşumda, başta Amerika olmak üzere, özellikle Avrupa ülkelerinden bazılarının katılımı ile oluşturulan "Koalisyon Güçlerinin" desteği de açıkça görülmüştür. Aslında, perde arkasında, IŞİD'da bu işin içindeydi. Bu işin en başta gelen görünür nedeni de, Koalisyon güçlerinin IŞİD üzerine yaptığı bütün uçak 

CERABLUS DA NERESİ?

 

Wikipedia'ya göre, Cerablus (Arapça: جرابلس‎ / ALA-LC: Cerābulus), Suriye'nin Halep iline bağlı bir şehir. Fırat'ın batı yakasında, Esad Gölü'nün kuzeyinde bulunan kentin rakımı 367 metredir. Türkiye-Suriye sınırında yer alan Cerablus'un nüfusu 25.705'dir. Cerablus bir Arap şehridir.

Antik dönemdeki orijinal adının Djerabis olduğu düşünülen kent Karkamış antik kentinin hemen yanında bulunmaktadır.

Fırat'tan dolayı her tarafı sulak tarım arazileri ile çevrilidir.

Kavun, karpuz, üzüm, ceviz, kayısı, nar, incir, kokulu domates ve göbekli marul yetişir.

Cerablus'un karşısında Gaziantep'e bağlı Karkamış ilçesi bulunmaktadır.

 

Cerablus'un önemli özelliklerinden birisi nüfus yapısının çoğunlukla Türkmenlerden ve Araplardan oluşmasıdır.

Bilhassa, 1918'da Mondros Mütarekesi imzalandığı dönemde Türkmen nüfus kahir ekseriyeti oluşturmaktaydı.

 

ATATÜRK'ÜN CERABLUS KARARI

Cerablus'ta Kürt nüfusunun olmaması ya da az olmasının nedeni, bölgedeki Cerablus köprüsünün, Fırat'ın doğusundan batısına geçişi zorlaştıran bir konuma sahip olmasıydı.

İddiya göre, belki bu nedenledir ki, Mustafa Kemal, Büyük Millet Meclisinin açılışından sadece 1 gün sonra, 24 Nisan 1920'de, Misak-ı Milli'nin Güney hududunu çizerken, Cerablus'u ihmal etmemiş ve güney sınırımızı Cerablus köprüsünün güneyinden geçirmiştir.

 
TSK, Suriye'ye girdi! Cerablus'a 'Fırat Kalkanı' operasyonu başladı
TSK, Suriye'ye girdi! Cerablus'a 'Fırat Kalkanı' operasyonu başladı

Bakmadan Geçme