• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye ile AB, sığınmacı krizinin çözümü için 'prensipte' anlaştı

Türkiye ile AB, sığınmacı krizinin çözümü için 'prensipte' anlaştı

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB), Suriyeli sığınmacı krizini Brüksel'deki zirvede masaya yatırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude-Juncker, zirve sonrası ortak bir basın açıklaması düzenledi. Juncker, krizin çözümünde prensipte anlaşıldığını, nihai kararın 10 gün içinde verileceğini söyledi

  • 289

 

Türkiye'nin kaçak sığınmacıları ülkeye geri almayı kabul ettiğini belirten Juncker, "Türkiye,Yunan adalarında bulunan tüm illegal göçmenleri geri alacak. Alınan her Suriyeli karşılığında bir Suriyeli yasal yoldan AB'ye yerleştirilecek. Birçok açıdan oyunu değiştirecek bir şey bu. Bunlar prensipte anlaştığımız şeyler, ilerleyen dönemde uygulanabilir olmalarını bekliyoruz" dedi. 

Vize serbestisi konusuna da değinen Juncker, "Biz de vize serbestisi sürecinin hızlandırılmasına karar verdik. Ancak bu önceden anlaştığımız standartlara bağlı olacak" diye konuştu. 

DAVUTOĞLU: TÜRK VATANDAŞLARI HAZİRAN SONUNDA VİZESİZ SEYAHAT EDEBİLECEK

BBC'nin haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, aldıkları kararın çok cesur olduğunu belirterek, "Konuyu çok dikkatli bir şekilde etüt ettik, teklifler getirdik. Bizler aldığımız kararları uygulamaya devam edeceğiz ama cesur bir karar aldık. Bütün düzensiz göçmenleri, Türkiye'den gidiyorlarsa geri almayı kabul ettik" şeklinde konuştu. 

Vize serbestliği konusundaki taleplerine de değinen Davutoğlu, "Biz, planlanandan önce vize serbestliğinin Türkiye'ye tanınmasını istiyoruz. Vize serbestleştirilmesinin en geç Haziran'ın sonunda kararlaştırılmasından dolayı çok mutluyuz. Türk vatandaşları, en geç Haziran sonunda vizesiz seyahat edebilecek. Taleplerimiz arasında yeni fasılların açılması ve ek yardımların yapılması da var" ifadelerini kullandı. 

"3 MİLYAR EURO'NUN TEK KURUŞU BİLE TÜRK VATANDAŞLARINA HARCANMAYACAK"

Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: "5 tane yeni faslın açılmasını istiyoruz. 3 milyar Euro'luk bir yardım vardı Suriyeli mültecilere. Tek bir kuruşu bile Türkiye vatandaşlarına harcanmayacak. Türkiye kendisi için bir para istemiyor. Her bir kuruş Suriyeli mülteciler için harcanacak. Biz bu sürecin önümüzdeki günlerde başlamasını istiyoruz. Okullar, hastaneler kuracağız. Ek fonlama da olacaktır çünkü bizim 29 Kasım'daki bildirgemizdeki 3 milyar Euro, başlangıç için ortaya konmuştu." AB, son kararını 18 Mart'ta gerçekleştirilecek zirvede verecek.

Bakmadan Geçme