Türkiye'nin 'Titanik' faciasını 58 yıldır unutamıyor

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından 'Üsküdar vapuru faciası'ndan kurtulan Ayla Savaşkan, 58 yıl geçmesine rağmen olayın izlerini hala hafızasından silemiyor.

  • 696

KOCAELİ

Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz kazalarından "Üsküdar vapuru faciası"ndan kurtulan Ayla Savaşkan, 58 yıl geçmesine rağmen olayın izlerini hala hafızasından silemiyor.

İzmit ile Değirmendere arasında sefer yapan "Üsküdar" adlı vapurun şiddetli lodos nedeniyle 1 Mart 1958'de batması sonucu yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği kazada, tahta parçasına sarılarak hayata tutunmayı başaran Savaşkan, kazada yaşamını yitiren lise arkadaşlarının acısını hala yaşıyor.

"Asrın felaketi" olarak değerlendirilen Marmara Depremi'ni de yaşayan 75 yaşındaki Savaşkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın ardından çok zor yıllar geçirdiğini belirterek kaza gününe ait her ayrıntıyı hatırladığını, her şeyin ilk günkü gibi gözünün önüne geldiğini vurguladı.

Gölcük'te lise olmadığı için İzmit'teki okula gitmek zorunda kaldıklarını bildiren Savaşkan, o dönemki koşullarda ulaşımı vapurla sağladıklarını, kazanın yaşandığı yıl 16 yaşında olduğunu söyledi.

3,5 saat denizde mücadele ettiğini belirten Savaşkan, çevredekilerinin, yaşadıklarının Titanik filminde anlatılanlara benzediğini söylediğini vurguladı.

Savaşkan, "Hala ben, onu seyredemem biliyor musunuz? Yüz kere oynadı şu televizyonda, bir kere bakmadım. İnsan unutamıyor, imkansız bir şey. Gel geç bir şey değildi. Kanımıza, canımıza, her şeyimize işledi o olay. Bana 'Ne kadınsın? Denizden kurtuldun, depremden kurtuldun' diyorlar. Ben de 'Uçağa binersem namerdim' diyorum."

 

Bakmadan Geçme