Türkkök dünyaya açılıyor

Kemik iliği nakline ihtiyacı olan ancak akrabasında vericisi olmayan hastalar için başlatılan 'Türkkök Projesi', uluslararası bankalara bağlanarak verici havuzu genişletilecek.

  • 786

Kemik iliği nakline ihtiyacı bulunan ancak akrabasında vericisi olmayan hastalar için başlatılan, 'Türkkök Projesi' uluslararası bankalara bağlanarak verici havuzu genişletilecek. Bu sayede Türkiye'deki kayıtlı vericilerden donör bulunamaması halinde, sayısı 26 milyona uluşan dünya genelindeki vericilerin kayıtlı bulunduğu havuzdan da tarama yapılabilecek.

KKTC'de düzenlenen 3. Hematolojik Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Sempozyumu'nda kan ve kemik iliği kanserlerinin tedavisindeki gelişmeler masaya yatırıldı.

Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Hematolojik Onkoloji Derneği Kurucu Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Geçmişte akraba dışı verici aradığımız hastalar 6-7 ay beklemek zorunda kalıyordu. Türkkök sayesinde bu süre yarı yarıya azaldı. Türkkök'e her platformda sahip çıkmak hepimizin görevi. Buna sadece Türk Kızılayının veya Sağlık Bakanlığının projesi diye bakmamak lazım. Türkkök ile yaklaşık 9 aylık süreçte donör bulunması konusunda yüzde 23 oranında başarı elde edildi. Bu büyük bir oran. Türkkök'te benzer genetik yapıya sahip vericilerin kayıtlı bulunması büyük bir avantaj. Bu sayede Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine de yardımcı olabiliriz. Ayrıca Türkkök dünyaya açılıyor. Uluslararası verici bankalarıyla akreditasyon süreci sağlanmak üzere. Dünya genelinde verici bankalarını 26 milyon donör kayıtlı. Bu bankalarla doğrudan irtibata geçilerek Türkiye'de vericisi bulunmayan hastalar için yurt dışından tarama yapılabilecek.'www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme