'Tuz tüketimi azalıyor'

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, öğrencilerin sağlıklı beslenme konusunda farkındalıklarını artırmak amacıyla yürütülen projeyle tuz tüketiminde azalma gözlemlediklerini belirtti.

  • 939

Türk Böbrek Vakfı ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünce, sağlıklı beslenme konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla düzenlenen 'Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri' eğitimleri devam ediyor.

İstanbul'da 6 bin 800, ülke genelinde 67 okulda, 12 bin 500'ün üzerinde öğrenciye ulaşılan eğitimlerle öğrencilerin ve dolaylı olarak ailelerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında Bahçelievler Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesinde, yaklaşık 700 öğrencinin katıldığı eğitim düzenlendi.

Etkinliğe katılan Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, aşırı tuz ve şeker tüketimine bağlı gelişen hastalıkların, her yıl önemli artış gösterdiğini, hastalıkların önüne geçmenin ise beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle sağlanabileceğini anlattı.

Eğitimler kapsamında kısa sürede bu kadar çok öğrenciye ulaşmış olmanın büyük bir başarı olduğunu belirten Erk, şöyle devam etti:

'Ulaştığımız öğrencilerin yanı sıra, aileleri de düşünüldüğünde 'Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri' eğitimlerini son derece önemli buluyoruz. Eğitim ilk olarak 2013 yılında başladı ve maalesef o dönem tuz tüketimi farkındalığı bu kadar değildi. Fakat bugün gördüğümüz tabloda özellikle 3 ve 4. sınıf öğrencilerini çok başarılı buluyoruz. Bu eğitimlerle çocuklar ailelerini ve çevrelerini uyarıyorlar. Bu ve bunun gibi girişimlerle tuz tüketiminde bir azalma olduğunu gözlemliyoruz. Restoranlarda, yemekhanelerde tuzluklara erişim zorlaştırılıyor ve pek çok gıda üreticisi, satıcısı kullandıkları şekerin cinsi konusunda tüketiciyi bilgilendiriyor.'

Çocukların düşünüldüğünden daha fazla beslenme ve diyet akımlarıyla ilgilendiğini dile getiren Erk, 'Doğru boy kilo oranında olmaya gayret edin, hareketli bir yaşam tarzı benimseyin. Düzenli olarak kan şekerinizi dengede tutun. Tansiyonunuzu takip edin. Günde 2,5 litre su tüketin, sigara içmeyin. Cumhurbaşkanımız sigarayı bırakanlara ne yaptı? Çağırdı, ziyafet verdi. İlaç içeceğiniz zaman mutlaka doktora danışın. Ailenizde böbrek, şeker, yüksek tansiyon hastalıklarından biri varsa risk altında olabilirsiniz. 'Böbreklerinizi yılda en az bir kere kontrol ettiriniz' diyoruz' ifadelerini kullandı. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme