Aydın Keskin

PENCEREDEN DIŞARI

Aydın Keskin

  • 54703

 

"Sezen Aksu 

Şiir eksik, Bir şey eksik……"

 

Sezen Aksu’yu arabeskten arta kalan zamanlarımızda dinleyerek yetişmeye başladık.

 

Sonra baktık ki tamamen etkisine girmişiz. 

 

Aslında Sezen için Müslüm’den vazgeçecek nesil değildik ama kafamız öyle karışıktı ki, araya bir de özgün isyankar müzikler paldır küldür girince arabesk ile aramızın epey açılmış olduğunun farkına vardık. 

 

Orhan Gencebay’dan vazgeçmemiz söz konusu olamazdı. Olmadı da..

 

Fakat ne var ki, Sezen Aksu’nun da bizi aldatmış olabileceğini anlamakta da çok geç kaldık. 

Sonradan fark ettik ki yapmış olduğu müzik düpe düz arabeskti. Şarkılarına neredeyse tütün ve hatta aslan sütü sponsorluk yapıyordu. 

Uzaklaştık ama o bizim peşimizi bırakmadı. 

Nereye gitsek peşimizden geldi. 

Son dönem şarkılarını bile ister istemez ezberlemek zorunda kaldık. Çünkü toplumda fena halde bir Sezen Aksu hayranlığı vardı ve bu toplum, bu hastalığından kolay kolay kurtulabilecek gibi de değil..

.......

Sezen Aksu yerine Livaneli, Alanson, Kızılok, Erkin Koray, Moğollar veya Karaca dinleyenler daha sağlıklı tercih yapıyorlardı kendilerine göre..

Şarkı sözlerinde terk edilmiş, aldatılmış şehirli kadının (Çocuksuz ve bir nevi özgür kızın eli para tutmuş olanı) ruh ve kalp iklimini intikam sosu ile süsleyerek dillendirdiği ve feminizmin suyunun suyu zihniyet ile bestelediği eserlerinin daha çok sattığını söyleyebiliriz. 

Sezen Aksu ile birlikte Türk kadının geçirmiş olduğu özgürlük arayışının izlerini, evrim ve değişim sürecini de gözlemleyebiliriz. 

Ahlaki bir form yerine hayatın amacının zevk ve haz alma üzerine olan karakterler ile sertleştirdiği şarkı sözlerinde, koca dayağından ve çok çocukluluktan fena halde bunalmış kentli kadınlarımızın bunalımlı ve karmaşık aşk hallerinden de bahseder.

 

Bu kadınların ki ne yazık ki kedileri bile yoktur… 

 

Seksen sonrasının serbest piyasa şartlarında sekreterlikten daha fazla bir işte, yeter miktar maaşı olan kadınların söz hakkını özgür yaşam taleplerini yüksek sesle ve yüksek bir tepeden, topluma ve elbet toplumun değerlerine isyankâr duruş ile bayraklaştırır. 

Hakkını yemeyelim beğenerek dinlediğim şarkıları elbette hatta çok vardır. Örneğin “Sezen Aksu’88” isimli kaseti hala çok harika…Daha iyisini şu ana kadar dinlemedim..

....

Sezen Aksu"nun 1975-2006 yılları arasında yazmış olduğu şarkı sözlerinden oluşan "Eksik Şiir’ isimli kitabı hafta sonu elime  gelince, okudukça Sezen Aksu’nun şiire ve edebiyata yakınlığını ortaya koyması açısından hayal kırıklığı oldu bende. 

Zaten şarkı olarak var olan ve şarkı olarak kalması gereken eserlerin altından müziği çekip alınca insan boşluğa düşmüş gibi oluyor. 

Bu Şiirleri bilinçaltınızda zaten müziği ile birlikte okuyorsunuz ki gerek yok. Takın kasetini olsun bitisin… 

"Eksik Şiir"in kendisi gibi isimlendirmesi de yanlış.

Belki şiir gibi iddialı bir isimlendirme yerine

 “ Şarkı Sözleri Kitabı” dense idi o zaman bu sözleri söylememe-haddimi aşmama gerek kalmayabilirdi

İnternette konu ile alakalı gezinirken “ Benim konserlerime parası olmayanlar gelmesin” şeklinde bir sözünü okudum Sezen Aksu’nun. 

Hiç şaşırmadım. 

Sonuçta bu kitap da dinleyicilerinin etinden, sütünden yününden faydalanma çalışmasıdır diyebilirim o vakit..!

.....

Daha fazla eveleyip gevelemeden Ekşi Sözlük’ten alıntı ile bitirmek istiyorum;

Gerçek ismi Fatma Yıldırım olup Rizelidir bu nadide sanatçımız.

Fakat utandığından mıdır nedir İzmir’de doğmasından dolayı hep İzmirliyim der. 

Güzel şarkıları yok mudur, vardır elbet.

Böyle nezih bi insana yakışmayacak bir durumdur gerçek kimliğini saklamak. 

ANAP döneminde Özal ailesine yakınlığı ile dikkat çeken, şimdilerde de sahnede Kürtçe şarkılar söyleyerek Ahmet Kaya (anma) albümlerinde adı geçen, ne olduğunu bir türlü anlayamadığım kadın oldu..

80'lerin sonunda "Müslüman’ı, Yahudi’si, Urum’u", Refah Partisi"nin yükseldiği dönemde "Allah Allah"ı, Avrupa Birliği yolunda da "Türkiye şarkıları"söyleyen trend sarkıcısı dememiz daha doğru olur mu acaba? Bilemedim

 

Sezence bitirelim yazıyı; 

 

Aradım yıllardır seni her yerde

Bir türlü karşıma çıkmadın namus

Nihayet niyete rastladım amma

Utançtan yüzüme bakmadın namus

Hadi gülüm yandan...

 

Kalın sağlıcakla

 

Yazarın Diğer Yazıları