Cemal İncesoyluer

Allahınıza gurban Tokat…

Cemal İncesoyluer

  • 1813

 

 

Böyle bir mitinge, bir kez de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde şahit oldum. Tokat Tokat olalı böyle bir mitinge belki de ikinci kez tanıklık ediyor.

 

Zaten Başbakan Binali Yıldırım da kalabalık ve coşkunun büyüsüne kapılıp, “Allahınıza gurban Tokat” diye, memnuniyetini gösterdi. Üstelik, bu ve benzeri cümleleri miting boyunca birkaç kez kullandı. Şimdi, hayırcıların eleştirilerini bekliyorum. Mesela, yok yav o kadar da kalabalık değildi, Hac Dağına kadar insanlar ulaşmamıştı, hani nerde, Gıjgıjın eteklerinde kimse var mıydı? Derlerse, doğru söylemiş olurlar. Zira, bu iki dağın eteklerine kadar insanlar ulaşamadı. Ancak, bu iki dağın arasında kalan tüm vadi doluydu. Tabii bu hayırcıları için yine tatmin etmeyebilir.

 

Yada şöyle diyeyim, CHP’nin genel başkanlarının geldiği tüm mitinglerin toplam kalabalığı, Başbakan Binali Yıldırımın bu miting kalabalığı kadar ancak olabilir. Bu miting sayısını 4-5 olarak sabitleyelim. Ali Paşa Hamami ile Sulusokak girişinin kesiştiği yola kadar, oradan tutun, Ali Paşa Camisinin avlusuna kadar, oradan inin Yeraltı Çarşısının üstü PTT binasına kadar, Belediye, Dudayev Parkı ve eski itfaiye binasına kadar yaslanan, Valilik Binasının arka sokağına kadar uzanan, Ardala Yokuşuna kadar giden bir kalabalıktan söz ediyorum. Matematiğim iyi değil, bu alana kaç kişi sığar, onu da siz hesaplayın.

 

Miting alanı, saat 15,30 gibi doldu. Başbakan alana saat 5.30 gibi geldi. Yani, bu kalabalık yorulup yavaş yavaş su koyvermek yerine, her dakika coşkuyla, sloganla dipdiri durdu. AK Parti İl Başkanı Metin Polat ile MHP İl Başkanı Onur Çalışkan’a “Tokat’ta evet oranı ne olur?” dediğimde, yüzde 70’leri bulacaklarını söylemişlerdi.  Başbakan Binali Yıldırım’da miting alanına bakıp coştu, coştukça söyledi: Tokat işi bitirmiş, Reisine sahip çıkmış, Allahınıza gurban…

 

Herkes oradaydı. Mili Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eski Ulaştırma Bakanı ve Müsteşarı Habib Soluk, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş ve Grup Başkan vekili olan isimler, Tokat Milletvekilleri Zeyid Aslan, Yusuf Beyazıt, Coşkun Çakır, Celil Göçer, eski vekiller Şükrü Ayalan, Dilek Yüksel, Hüseyin Gülsün, İbrahim Çakmak ve Osman Demir…

 

Tokat’ın ciğerparesi iki genç siyasetçi birer konuşma yaptı. Önce AK Parti Tokat İl Başkanı Metin Polat kürsüye gelerek yaptığı konuşmada, bir sınavı geçmenin, bir organizasyonu en güzel şekilde başarmanın rahatlığı içerisinde, Reisimizi unutmayın, Başbakanımızı unutmayın çok sabrettiler çok azmettiler bizler her zaman yanlarında olcağız.15 Temmuz’da ne demişti Cumhurbaşkanımız “Bu milletle ölümüne” var mıyız ölümüne?  Diyor ya üstat “Yüz üstü çok süründün ayağa kalk Sakarya” ve şimdi bizler diyoruz ki “Diz üstü çok emekledin ayağa kalk ve koş Türkiyem” bunun için hep beraber 16 Nisanda öyle bir “Evet” diyoruz ki Türkiye ayağı kalkıyor. Artık anahtar bu milletin olacak” şeklinde seslendi.

 

Peşinden Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu kürsüye geldi. Alan bir anda dalgalandı. “Tokat seninle gurur duyuyor” sloganları eşliğinde Başkan Eroğlu’da nezih ve coşkulu bir konuşma yaptı. Tokatlıların kendilerine yakışanı yaptıklarını ve meydanı hınca hınç doldurduklarını söyleyerek, “Eğer mesele vatansa gerisi teferruattır diye düşmana, vatanına göğsünü siper edenlerin yeridir Tokat. Değerli hemşerilerim 15 Temmuz’a FETÖ ihanet şebekesinin ve köpeklerinin silahlarını doğrulttuğu o gecede sizler bu meydana bu ülkeye sahip çıktınız. Onlarca gazi ve şehitler verdik bizim şehrimizin de 7 tane şehidi oldu. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün Tokat kendine yakışanı yaparak Cumhuriyet meydanını hınca hınç doldurmuş. Tarihe şahitlik ediyoruz çok önemli bir süreçten geçiyoruz sizlerin çalışmalarına çok ihtiyacımız var. 16 Nisan’da Tokat gerekeni yapacaktır” diye konuştu.

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise, cumhuriyet meydanındaki kalabalık ve coşkunun rüzgarında, Tokat lehçesiyle, “Eyy Tohat, böğrünüzde sızı, gözünüzde yaş olmasın. Yağız yiğitlerin diyarı, şehitlerin diyarı, başımızın tacı Tohat, selam olsun size…” dedi.

 

Başbakan Binali Yıldırım, miting alanına gelen kadar Uğur Işılak şarkılarının yanı sıra, Nazım Hikmet’in “Memleket” isimli şiiri de okundu.

 

Daha önce AK Parti İl Başkanlığı bünyesinde çalışan Fatih Çoruş’un nikahı da miting alanında bizzat Başbakan Yıldırım tarafından kıyıldı. Başbakan’ın esprileri ve “Belediye Başkanının bana verdiği yetkiyle …” diye başlayan sözleri, alandan alkışla karşılandı. Fatih Çoruş uzun süre AK Parti personeli olarak çalıştıktan sonra, yaklaşık bir yıldır ki Belediye Başkanının sekreterya ekibinde görev alıyor.

 

Başbakan Binali Yıldırım Onbeşliler diyarı diye sözlerine başlarken, Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa’yı da unutmadı. Başbakan Yıldırım, "Bu topraklar yiğitler yatağıdır. 15 Temmuz'da 7 şehidi ile demokrasiye sahip çıktı" dedi ve Tokat’ın 15 Temmuz Şehitlerinin isimlerini anarak tüm şehitlerimize Rahmet diledi. Konuşmasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini hatırlatarak devam eden Başbakan Binali Yıldırım, “Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, referandum günü yaklaştıkça sinirleri bozulmaya başladı. Ayarı kaçtı. Kılıçdaroğlu diyor ki 'gidin oyunuzu namusluca, onurluca hayır diye verin.' Bu nasıl bir sözdür, evet diyenler namussuz mu oluyor? Bu sözler evet diyenlere hakarettir. Bu millet öyle bir millettir ki evet de verir, hayır da verir. Ne verirse başımızın üstünde yeri vardır” diye Kılıçdaroğlu’na çıkıştı.

 

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçmişteki liderlere atıflarda bulunarak sürdürdüğü konuşmasında önemli anekdotlar şunlar:

 

“16 Nisan’da yapacağımız değişiklik merhum Türkeş’in, Özal’ın, Yazıcıoğlu’nun, Demirel’in yapmak istedikleri ama onlara nasip olmayan önemli bir değişikliktir. Türkiye uzun yıllardır bu konuyu tartışıyor. Ama Ak Parti sorunları torunlara bırakmaz. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürüyoruz. Kafayı takmış tek adam tek adam. Ne kıskanıyorsun. Cumhurbaşkanı seçilirse sen de gel yanında yardımcı ol. Tokat’a çok güzel bir havalimanı yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Tokat milletvekillerimiz bu işin peşindeler. Hele bir tanesi var benim başımın etini yedi, Zeyid Aslan. Artık Tokat’a yakışır bir havalimanı yapıyoruz. Yeni, her zaman uçakların inip kalkacağı havalimanı yapmaya karar verdik. Artık Tokat’a yakışır bir havalimanı olacak. Gelirken gördüm. “Tokat evet demeye hazır. Siz Tokat’ın yeni organize sanayi sitesini açmaya hazır mısınız?” diye yazmışlar. Evet hazırız. İkinci bir sanayi sitesi yapacağız.”

 

Kusura bakmayın ama, hayırcılara büyük geçmiş olsun. İnşaallah bir dahaki halk oylamasında ve bir başka hayır kampanyalarında taktiksel değil, stratejik bir yol izlerler.

 

Yazarın Diğer Yazıları